Mose i hagen

moseogfjellDet finnes jo masse ulike sorter, noen danner tynne grønne flater over stener, andre danner tykke tepper som er herlige å gå på. Felles for de er at de er vintergrønne og lite krevende, noe som i mine øyne gjør de meget godt egnet som hageplanter. Det finnes masse ulike slag, og de ulike slagene har nokså forskjellige krav til vokseplass, men de fleste moser trives best på litt skyggefulle steder hvor de ikke tørker ut for ofte.
Her på Moseplassen er det masse mose 😀 Både der den gjerne må være (på fjell og stener), og der den helst ikke skulle vært (på hustaket). Noe av den mosen skal vekk, men en del av hagen kommer til å dedikeres til mose, nemlig Moseskogen. Moseskogen ligger på tomtas nord-østre hjørne, det er pr i dag kun sten, trær, mose og noe ugress der, men planene ligger klare 😀
I Moseskogen skal jeg la meg inspirere av japanske hager og av dunkle drømmende skoger og jeg skal jakte på roen og stillheten og det grønne. En smal sti skal slynge seg gjennom arealet, kansje dekket av trekapp/bark. Fjell og stener og jord skal renskes for ugress og ulike slag mose skal tilføres i tilegg til de som finnes. Jeg skal ha enkelte bed med skogbunnsplanter som bregner, alunrot (heuchera), bispelue (epimedium), og anemoner. Det skal plantes noen slyngende planter på stenmuren og noe skjermende halvhøyt mot naboen. Og jeg skal ha en sitteplass tilbaketrukket i skyggen, enten en lenestol, eller kansje en dobbel hengekøye.
Lenker til innspirasjon finner dere i feltet til høyre under bildet av mose. Eller bare la deg innspirere av et bildesøk hos google

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

4 KOMMENTARER

  1. How pretty and springlike! When I was out walking today, I saw some pretty green moss on a rock and I thought of your blog. I couldn’t get a picture of it though because there were too many sticks in the way.

  2. Åh, høres ut som moseskogen kommer til å bli et flott sted å være!

    Mose kan være utrolig fint, men det kan jammen være ganske håpløst også. I den gamle plenen vår vokser det en fryktelig trist og gulaktig mose. Ser nesten penere ut med vissent gress… Men man skal jo ikke se plenen her hos meg nå midt i februar! Hvorfor er den ikke dekket av snø? Eller bare litt rim om ikke annet?

  3. Pulsatilla: Hehe, joda, selv jeg kan være med på at mose ikke er like pent over alt. Men om du hadde hatt en helt ren moseplen med en bedre mose så hadde jo hele plenen vært grønn nå, og da hadde det jo ikke vært så farlig med den merkelige snøfrie vinteren vi har nå for tiden… 😀

    Nei, jeg venter veldig på litt skikkelig vinter jeg også. Snølykter og snømenn og islykter og istapper og rim og stillhet og lys og alt det andre deilige snøen kommer med.

    Sandpiper: 😀 I thought of you when I saw today’s sunset (yes, I just don’t get up early enough for sunrises…)
    I’m planning to turn a (small) part of my garden into a moss garden 😀 I love moss, and want to use it to make a shaded quiet and green haven.

  4. That sounds pretty. When I was a little girl, I would gather moss, then place it in a flat pan, with small mirror in the center, and then water it. The mirror looked like a pond. It was my little personal moss garden, so I’ve always had a fascination with that tiny little moss world.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her