Rips!

ripsklaseJepp, vi har moden rips! (Ribes rubrum) Litt sjokkert må jeg si jeg ble når jeg oppdaget dette for noen dager siden, litt tidlig da. Desverre har vi ikke noe nett enda, så så mye rips er det ikke, men pytt, det er nok til noen bær i munnen nå og da;) Rips er en meget hardfør busk som kan dyrkes over nesten hele landet. Den steller seg stort sett selv men setter pris på litt foryngende beskjæring, ta en par grener helt inn til rota hvert år så får du en luftig og frisk busk. Om du i tilegg slenger på en neve gjødsel så belønnes du med røde gleder i bøtter og spann.
Dersom du ikke har rips, men har lyst på så er det enkelt å lage nye busker av venners busker. Rips er enkelt å legge ned eller stiklingsformere (hmm, tror jammen jeg skal skrive om dette senere). Man kan også kjøpe, men skal du kjøpe så ville jeg ha sjekket opp hvilket slag det var, det er noe forskjell i herdighet og smak og bæreevne og farge.
Agropub, god nettside om rips, beskriver flere ulike sorter.
Oppskrifter med rips
Redcurrantfrom our garden, very early, very sour, very nice 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

13 KOMMENTARER

  1. Nam! Jeg liker rips bedre enn jordbær, men kan jeg si det høyt?
    Gleder meg til det modnes her og, men busken må fornyes her.

  2. Katrine, du er rar… 😉
    Om busken bærer dårlig så skal du se det gjør stor forskjell å beskjære den kraftig, Ta opp til halvparten av grenene helt inn så snart du har plukket av bæra, den skal egentlig beskjæres litt mindre og på våren, men det går så fint så å gjøre det på sommeren. Tar nok et par år før du merker stor forskjell, men det funker som ***

    Thank you Mary, we have wonderful weather her at the moment = sunfilled pictures 😉
    Monika, flott at du er med 🙂

  3. Å ja, du er ikke den eneste som syns jeg er rar;-)

    Ja, ripsen trenger beskjæring den. Og så er jeg så heldig å ha flere hager i nabolaget der jeg kan plukke så mye jeg vil. Folk bruker ikke så mye rips lenger.
    Har og tilgang på stikkelsbær og endel frukt. Flotte naboer 😀

  4. Misunnelig!
    Eg teller fire modne rips i hagen. Og det er fordelt på fire busker. Tviler på det blir modent før eg fer på ferie om ei veke. Då får eg heller satse på at der venter modne stikkelsbær og rips når eg kjem heim.

  5. So nice to visit and see your beautiful photos, the floral arrangements are exquisite, also!
    You are a very good gardener and photographer!!
    :oD
    Kylita

  6. Takk for sist! Kjempegodt å få henge med dykk på Moseplassen! JA! Du må skrive om»kopiering» av rips, og gjerne også solbær!! Treng oppskrift for dummies, så vi kan få anna enn eit tørkestativ i bakhagen 🙂

    Stor klem!

  7. Hei Anne,
    jeg har en ripsbusk som jeg trimmet godt ned i fjor høst. Stiklingsmateriale jeg fikk da satte jeg ned i krukker og der ser jeg at mange av de nå er i ferd med å utvikle knopper og blader. Flotte greier. Men treet jeg tok det fra ser ut til å enten være dødt eller ekstremt sent. Det er ingen tegn til liv….har jeg tatt knekken på det?
    Hilsen Thomas

  8. Tja, det kan være to greie grunner for at den gamle ikke viser tegn til knopper. (utover at den kan ha dødd i vinterkulda)
    * Unge busker skyter tidligere som en hovedregel. De har litt lettere for det, så det kan være en grunn til at stiklingene er tidligere.
    * Det kan være at den gamle busken (om den var veeeldig gammel) fikk litt sjokk om du beskar hardt. Da vil den bruke litt mer tid på å komme med skudd, men det kommer det kommer.
    Jeg husker ikke riktig hva jeg sa sist vi konverserte om rips, men om du har beskåret veldig kraftig så være obs på at rips ikke bærer på førsteårsgren, altså, grenen på ha overvintret ett år for å kunne bære… håper ikke du har skåret vekk alle grenene, (husker altså ikke om jeg tenkte på å nevne det sist)
    Så artig at du fikk til å sette stiklinger av ripsen da! Gratulerer 😀

  9. Takk for svar Anne.
    Busken/treet er ikke veldig gammelt. Vi snakker under 10 år. Det er mulig jeg fjernet alle skuddene fra i fjor. Overdrev nok litt, men nedtrimming i seg selv vil vel ikke ta livet av treet, vil det? Kulden var uvanlig streng i Bergen i år, så det kan ha dødd eller bare ikke har våknet ennå. Treet har nå plenty med vann å drikke og i dag etter jeg skrev kommentaren over skar jeg over en av de tilsynelatende livløse grenene og så frisk tre innvendig? Er det et godt tegn eller kan det likevel være dødt?
    Takk for hjelpen 🙂

  10. Jeg regner med at den skyter ja, spesielt om du ser at veden er grønn under. Men som sagt, det er enda tidlig. Du får smøre med tolmodighet.
    (10 år er ikke så gammelt at jeg tror du får problemer med å ha tilbakeskjært så kraftig, men egentlig så er det mye bedre å kun skjære maks en halv busk om gangen, busker kan faktisk få problemer av å bli skåret helt ned, uten at jeg helt forstår logikken i det)

  11. Så er vi i midten av juni og jeg tror vi dessverre må si slaget er tapt. Ingenting har skjedd, men jeg skal la treet stå der en stund til og kanskje til neste år bare for å se om den har «stått over» et år eller noe…..har liksom blitt litt glad i det treet da vettu 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her