Beskrivelse av ulike spiremåter (for spirer du spiser)

Jeg liker som kjent å spire mine egne spirer. På oppfordring har jeg nå satt sammen en post for å vise frem de ulike spireboksene jeg har. De ulike alternativene har sine fordeler og ulemper, verdt å merke seg at de som vendes gir spirer som er krøllete, mens en boks som den første gir rette prydelige spirer.
Selve spiringen foregår slik:
* Vask frøene (skyll de noen ganger
* La frøene ligge i vann i ca 12 timer, hell av vannet.
* Spiringen kan foregå i lys eller mørke, gir litt ulik smak. Inne i kjøkkenskap, eller på kjøkkenbenk er fint, unngå direkte sol. Rundt 20 grader er bra.
* Vann frøene to til tre ganger om dagen
* Avhengig av frø og romtepratur vil de ta 3-10 dager å få ferdige spirer.
Det er enkelt å spire, eneste utfordringen er å ha passe fuktighet, noen spirer mugner fort om det er for fuktig, andre trenger mye fukt for å i det hele tatt spire. Man gjør seg fort egne erfaringer, gi ikke opp om du skulle være uheldig første gang. Og, det er ikke alt som ser ut som mugg som er mugg… de fleste frø får noen hårete røtter som kan minne om mugg, men ikke er det.
spireboks Thompson&MorganEtasje-spireboksen
Det finnes en rekke ulike varianter av denne. Disse har som regel to eller tre etasjer. Du heller vann på toppen og lar det dryppe nedover. Det er riller i brettene som slipper det meste av vannet forbi, men som samtidig holder det litt fuktig, røttene vokser gjennom rillene.
Fordeler: Enkle å vanne, spirene vokser ryddige og pent.
Bakdeler: Spirer med tykke røtter som mungbønner setter seg fast, etagene er ikke høye nok til at lange spirer får utvikle seg skikkelig, og røttene fra over kommer ned i etagen under.
spireboks primoSpireboks du vender:
Finnes i flere ulike varianter. Noen ser ut som syltetøyglass, andre som den på bildet. Det er en bunn med riller, og en topp i gjennomsiktig plast. Spirene vannes ved at du snur boksen opp ned, heller vann i og så snur de så vannet renner ut. Spirene får seg en god vask, men, når du setter den fra deg så må den stå på en skål som samler opp vannet som alltid kommer dryppende
Fordel: Romslig, og gir ikke problemer med at spirene vokser gjennom rillene.
Bakdel: Denne må vannes oftere enn etasjeboksen ettersom den holder dårligere på fuktighet. Må ha en underskål.
* Plantasjen, Primo Vitamino: ca 60 kr (vist på bildet)
Syltetøyglass spireglasset:
Prinsippet er enkelt, syltetøyglass, tynt stoff festet med strikk, hell på vann, skyll, hell ut vannet.
Fordeler: Gratis
Bakdeler: Litt mer klønete å vanne, vrient å få ut nok vann – og den er ganske tett, så det kan bli for fuktig (og dermed mugg)
conjackglass spireboksMin Cognacspesial:
Variant av syltetøyglasset, denne bruker jeg kun på erter og bønner. Jeg tar ett stort cognacglass, heller bønner i, heller på vann, tar ett mellomleggspapir el og legger over åpningen og heller ut vannet, papiret lar jeg så ligge på. Jeg rister kansje på glasset i løpet av dagen om jeg husker. Funger superbra for store ting, helt uegna for små.
Fordel: Gratis
Bakdel: Tungvint, ikke så god fuktkontroll som med kjøpeboksene.
Spire på bomull eller jord
Bomull eller jord i en passende beholder holdes passe fuktig og frøene legges på overflaten.
Fordel: Gratis, godt egnet til for eksempel karse og brokolispirer. Erter og andre planter man ønsker litt vekst på (microgreens) er ekstra godt egnet for å så i jord.
Bakdel: Greit nok til sitt bruk.
spirebrettSpirebrett:
Frøene ligger på en rist og vann i underskåla. Frøene må dusjes jevnlig til de spirer, når de har dannet røtter trekker de vann nedenfra. Om man absolutt vil dyrke slik så anbefaler jeg heller å så på bomull, mye enklere å holde passe fuktig, og tar ikke opp plass i skapet mellom bruk 😉
* Fordel: tja, si det…
* Bakdel: Fiklete
For oversikt over andre poster om å spire se her.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

13 KOMMENTARER

  1. Dette var spennande (spesielt for ei med spireerfaring som stoppar ved karse..)! Fekk forresten lyst ut å kjøpe karse-frø igjen – gulost med karse på…mmmm!

  2. hehe, kall meg bare spiremisjonæren 😀

    Hurtighaging, og her er ei heller plassmangel noe tema ettersom det både tar liten plass og dessuten fort spises opp 😀

  3. Å nå minnet du meg på dette igjen.
    Jeg har så lyst, men jeg får aldri kjøpt de frøene for jeg kommer meg aldri til byen.
    Søren plystre!!!!!

  4. juni, du får gjøre som meg, handle over nett… 😉 uansett bedre utvalg 😀
    Det er noen lenker i den samleposten.

  5. Takk for info – det var nyttig. Har alltid lurt litt på dette med spirer, så nå er det vel bare å sette i gang. Fin blogg 🙂

  6. Interessant og veldig informativt. 🙂 Jeg har en make til din brune. Min er grønn da. 😉 Jeg liker den varianten veldig godt. Har spirt litt i det siste. Gøy, sunt og godt! 🙂

  7. Ida, jeg liker også den godt, men jeg får meg ikke til å mene at den er favoritt. Sannheten er jo at jeg bruker ulike løsninger til ulike spirer. Men om noen hadde laget den lagdelte med høyere vegger, så ville den definitivt ha krøpet opp på vinnerplass 🙂 (men 200 kr gidder jeg ikke altså)

    Bjørk, hyggeli å høre fra deg 🙂

    Hanne, bare hyggelig å kunne hjelpe, det er sånnt man jo ikke nødvendigvis legger merke til selv.

  8. Må bare komme med litt info om spirebrettet/ spiretrauet.. I starten er det lurt å ha så mye vann i trauet at det dekker over frøene på brettet, da slipper man å dusje de hele tiden. Det har i alle fall funket bra når jeg har gjort det slik 🙂
    Ellers så har dette trauet kommet i en størrelse større, for erteskudd og solsikkeskudd. Du finner det på http://www.nelson.no, søk på «spiretrau». Der ligger det også en fin film som viser hvordan det skal brukes.

  9. Hei! Blir karse mer næringsrikt om det spirer i jord? Når det spirer på bomull, hvor får det næring fra utenom vann? Det er jo kjemikalier i bomull!! Noe peiling el tanker om dette?

  10. Stort syltetøyglass (1 liter ) med en kompress (kjøpes på apotek, usterile kompresser 10×10 som er som gassbind, dvs litt hull i, ikke som bomull) og en strikk rundt kompressen og åpningen.
    Enkelt å skylle og helle ut vann av. Jeg har ofte satt glasset opp ned i stativet til ren oppvask etter jeg har skylt så det ikke blir liggende vann nedi.
    Fungerer kjempegodt til alfafaspirer, og også mungbønner. Deilig enkle ferskt grønt på vinteren!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her