Inspirasjon, hageglede og hagetips med Anne Havåg Holter-Hovind

MOSEPLASSEN

Meny     Søk

Hagebok: Krukker med stil

Hagedesigneren Yvonne Dengin har skrevet en inspirerende bok om alt du ikke visste du lurte på om krukker. «Krukker med stil» gir deg innføring i både det praktiske og estetiske med konkrete tips og vakre illustrasjoner.

Dette er en av de bøkene jeg ikke ante jeg hadde lyst på før jeg leste den. Jeg fikk den tilsendt som en del av en anmeldelses-bokpakke fra Cappelen Damm, og var nysgjerrig, men trodde ikke at boken var noe for meg. Krukker liksom. Hvor mye kan man egentlig si om det temaet…

Det viser seg at man kan si overraskende mye om man bare går bredt og dypt nok. Det er en fryd å lese en bok som spesialiserer seg slik at det blir plass til skikkelig kunnskap i stedet for den vanlige lette overfladiske informasjonen vi får om og om igjen.

«Krukker med stil» gjør at du ser på krukkene dine med nye øyne. Den gir deg friske ider til hvor du setter de, hvordan du setter de sammen og hva du bruker som krukker. Boken får deg til å tenke over hvilken stil du har/ønsker å ha i hagen, og kommer så med lister over hva som kunne passe til denne stilen når det gjelder krukkenes utseende, hvordan de plasseres, plantevalg og andre dekorelementer.

Planteforslag gis hele veien, men boken har i tillegg en veldig nyttig planteoversikt med vekster egnet for krukker, litt ala boken «Hvilken plante hvor«. Her finner du blant annet forslag for planter med røde blader, planter som tåler tørke, og dekorative grønnsaker. Dengin er en ivrig forkjemper for flerårige planter i krukker, og planteforslag inkluderer disse, samt grønsaker og løkblomster og sommerblomstene.

«Krukker med stil» har også et kapittel om hvordan plante og stelle krukkene slik at plantene blir frodige og krukkene holder seg pene. Dette kapittelet er nok ekstra nyttig for en fersk hager, men selv en erfaren hageeier kan lære noe nytt.

Illustrasjon:
«Krukker med stil» er rikt illustrert med fotografier tatt av Anne Manglerud, omlag halve boken er bilder. Fotografen har flere års erfaring som illustratør for bøker og magasin og bildene er både illustrerende og inspirerende. Motivene er varierte, man har virkelig lykkes med å vise spennet i krukker og utrykk.

Organisering og layout:
Det er jammen ikke enkelt å skrive konstruktiv kritikk når man ikke helt greier å sette ord på det som skurrer!
Jeg har nå strevd i flere dager med å si noe fornuftig om organisering og layout av stoffet i boken, men blir aldri riktig fornøyd. Saken er den at jeg synes dette er en god bok. Den har interessant tema, god tekst, faglig tyngde og flotte bilder. Men så er det noe med hvordan dette er satt sammen som gjør at boken føles fragmentert og lite oversiktlig. Den sterke oppdelingen av teksten er forstyrrende når jeg leser boken sammenhengende, og inndeling og layout lykkes ikke med å gjøre boken oversiktlig. Innholdet er altså bra, men strukturen er ikke på plass.

Og hvem passer så boken for?
Jeg synes dette en ypperlig bok for alle som har lyst på kunnskap og inspirasjon om krukker. Boken byr på interessant stoff både for de med lite forkunnskap og de mer erfarne. Og dersom du er helt fersk hageentusiast og hagen din er balkong eller terrasse så kan dette faktisk godt være den første hageboken du kjøper!

Fakta:
Boken er skrevet av Yvonne Dengin. Bilder av Anne Manglerud. Utgitt på Cappelen Damm i 2010.
Veiledende pris 349 kr. Selges hos Bokkilden for 305kr.
176 sider, 22×23 cm. Rikt illustrert.
Alle bilder i omtalen er tatt av Anne Manglerud. Bildene blir større om du klikker på de.

Yvonne er for tiden å se på TV i programmet Kjærlighetshagen

Har du lest boken? Del gjerne hva du synes i kommentarfeltet. Jo flere som sier hva de synes om boken jo bedre blir en slik omtale!

Del
Publisert den 20. mars 2011 i Ting og tang | Merket med , | 14 kommentarer

14 kommentarer til Hagebok: Krukker med stil

 1. Synes denne boken så veldig kjekk ut. Vi holder på å reorganiserer hagen litt og tenker deriblant på å ha endel store krukker…. Kanskje jeg må skaffe meg denne rett og slett:). Takk for tips:).

 2. Anne sier:

  Her da sjø :-) har du litt Anne kjærringa i et nøtteskall!! Når en har naturtomt med store trær, få blomsterbedd så er nok dette løsningen for min del, helt klart, så dette tipset ble jeg glad for Anne.
  trenger sårt både kunnskap og nye ideer. Stauder??? er det mulig i kruker mon tro…

 3. Lisbeth sier:

  Ja, endelig kan vi atter se sola og fornemme våren selv om snøen ligger dyp her på Hedmarken. Ha en riktig kreativ vår :)

 4. Mamma og mer sier:

  Har vært nysgjerrig på denne boken, så takk for anmeldesen Anne. Må inn på ønskelisten denne også skjønner jeg.

  På deler av terassen vår er det skygge pga gjerdet, og jeg har akkurat begynt å lure på om jeg skal prøve meg på hosta i krukke. Jeg har ingen erfaring med hosta, men det ser ut som det er en hosta på et av bildene (bildet til venstre i rekken av tre bilder)? Lurer på om hosta overvintrer bra på et planterom der det er ca. 15 grader? Kanskje noen har erfaring med dette? Skal undersøke Dengins bok uansett :-)

 5. Silje sier:

  Jeg må bare rope det ut: Årets første hestehov er funnet. Så nå er det vår!

 6. rosa sier:

  so pretty!
  happy spring!
  Rosa

 7. Ja, mye fint kan gjøres med krukker! Fin bokomtale:-)
  Jeg vil gjerne melde på min blogg i hageblogger.

 8. Underberget sier:

  Hei igjen! Jeg vil bare legge til at jeg skriver om hage og litt annet i bloggen min:-)
  http://underberget.blogspot.com/

  Mvh Berit

 9. Anne sier:

  Anne, stauder er supert i krukker, Dengin gir flere eksempler i boken. Hun vier i det hele tatt mye plass til at krukker ikke bare er sommerblomsteksplosjoner.

  Mamma og mer. Hosta overvintrer helt strålende ute den, ser ingen grunn til å ha den inne om vinteren. Det er hosta på det bildet ja, hosa blir kjempefint i krukker. (hosta blir jo kjempefint uansett da, *ler*)

  Silje, hurra!

  Underberg, så hyggelig, da tusler jeg inn og ser på bloggen din :)

 10. Mamma og mer sier:

  Takk for svar Anne! Da blir det hostakrukker på terrassen :)

 11. Sigrid sier:

  Hei. Fant denne omtalen. Står det vilke planter som tåler å stå i krukke ute om vinteren og hvordan man gjør det? På forhånd takk for svar.

 12. Anne sier:

  Hei Sigrid.
  Ja, det du etterspør er dekket av boken.
  Sidene 132-153 rommer planteoversikt over flerårige planter (som kan stå i krukker om vinter). Der beskrives bla herdighet slik at du kan velge planter som passer til ditt klima. De er også organisert ettersom de liker mye eller lite sol osv. Temaet er også dekket i andre deler av boken når det er relevant, bla under kapittelet «gi planten og krukken et langt liv».

 13. Tilbaketråkk: Julegavetips: Hagebøker! | Moseplassen

 14. Tilbaketråkk: Hagebok: Moderne naturhager av Yvonne Dengin | Moseplassen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Velkommen

Jeg er Anne - hageentusiast og arkitekt, og driver Moseplassen, Norges største hageblogg.

Jeg brenner for hage og uterom, plante- og dyreliv, og deler alt dette her på bloggen, i magasin og i følgende kanaler:

INSTAGRAM --- PINTEREST --- FACEBOOK --- YOUTUBE--- TWITTER

Få nye innlegg levert til din Epost-adresse

Nyhetsbrev

Blogglistenhits

Moseplassen drives av Anne Havåg Holter-Hovind

Ta kontakt via kommentarfeltene, eller ved epost til (anne @ moseplassen.com)


Bloggurat