Gjesteblogg: Buketter midt på sommeren.

Dyktige Anja er tilbake for å inspirere oss til å lage buketter fra hagen, og tips til stauder å plante som er gode til snitt. Anja driver bedriften Blomsterhagen, som tilbyr organisk dyrkede hageblomster, snittet eller satt i dekorasjoner/buketter. Hun holder også kurs i hvordan binde buketter og kranser med blomster fra hagen. Kursene holdes på Abildsø gård i Oslo, eller hun kan komme til dere. Du finner oversikt over planlagte kurs her.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Bakeryllik 'Terracotta', Scabiosa caucasica, Voksblomst 'Kiwi Blue'. Rose 'Peace', Ringblomst 'Triangle Flashback'. + Astilbeblader, peppermynte og frøstander av ettårig valmue

Hei alle blomsterglade!
Nå har vi kommet godt ut i sommeren, georginene har begynt å blomstre og det gleder meg alltid veldig, samtidig som det forteller at vi har begynt på andre halvdel av sommeren. Så litt vemodig er det også. Men det vokser! Å som det vokser overalt, ikke minst ugresset. Denne varme, fuktige sommeren er jo som et drivhus, en fantastisk sommer for plantevekst. Det er så mange ting jeg kunne skrive om, for nå begynner den tiden hvor hagen gir i overflod, man vet knapt hvor man skal begynne. Men jeg tror jeg vil skrive litt om stauder denne gangen, de som blomstrer nå midt på sommeren og som er gode som snittblomster.

Først ut er Helenium automnale. Et forholdsvis nytt bekjentskap for meg, men jeg er blitt veldig glad i den allerede. I fjor hadde jeg sorten Wyndley, som jeg høstet masse fra, og den sto i vase i bortimot 14 dager. I år har jeg plantet Moerheim Beauty, en nydelig sort i dyp varmrød. Stauden er lettdyrket og veldig blomstervillig.

En annen arbeidshest i hagen er bakkeryllik, Achillea millefolium. Jeg har tre sorter; Cerise Queen (rosa/cerise blanding), Paprika (rød) og Terracotta (gul), alle tre flotte og veldig anvendelige. Ryllik er en lite pompøs plante, og passer godt som fyll i buketter. Den er voksevillig og sprer seg med rotløpere, så det blir fort mye av den. Samtidig betyr jo det at den kan deles og f.eks gis bort til venner. Blomstringtiden er lang, fra tidlig sommer og nesten til frosten kommer. Fin til tørking.

Så er det purpursolhattene da, Echinacea purpurea. Det finnes så mange, og de er såååå fine! Jeg har bare så vidt begynt å oppdage alle disse skjønnhetene, men hvis man googler de kan man sikle litt på bildene (se her). Bildet her viser Pink Double, en nydelig rosa sort med grønn midte. Det andre bildet viser Sundown, som er en dempet men sterk oransje. I kransen kan dere se noen Baby Swan White, så Echinacea står godt både i buketter og i oasis. Jeg synes de kan være litt lunefulle å dyrke, kanskje særlig etableringen. Så normalt mister jeg noen gjennom vinteren. Men jeg kommer aldri, aldri til å gi de opp!

Hvitfredløs, Scabiosa caucasica, Dusksalvie 'Oxford Blue', Grønnskjell, Monarda bergamo, peppermynte, busknellik

Scabiosa caucasica blomstrer også nå. Blomstene er nesten uvirkelige, hver av de er litt forkjellig fra den andre, og de er vakre fra de begynner å åpne seg og til de mister kronbladene. De har gode, sterke stilker som er lett å stikke i oasis eller ha i buketter. De vanligste fargene er lysende, lyseblå eller hvit, begge er nydelige. Dyrkingmessige er de greie og blomstringperioden er lang.

Jeg vil også nevne Lysimachia clethroides, hvitfredløs. Den er såkalt invaderende, så jeg har plassert den i en utkant hvor den kan få stå og krangle med skvallerkålen om plassen. Det ser ut til at fredløsen vinner.. Jeg liker godt den bøyde blomsterstanden, godt plassert i en bukett gir det mye liv. Kanskje unødvendig å neve at den er enkel å dyrke..

Stjerneskjerm 'Rubra', Solhatt 'Baby Swan White', Cosmos 'Double Click Snow Puff', Lodnesolhatt 'Cherry Brandy', + blader: sølvkrans. Heuchera micrantha 'Purple Palace', Astilbeblader

Anne skrev for en stund siden om Stjerneskjerm, Astrantia major, og jeg kan bare slutte meg til tilhengerskaren. Det er en lettdyrket plante som blomstrer forholdsvis tidlig på sommeren, så de er ferdig med hovedblomstringen nå. Blomstene står lenge i vase, de er lette og elegante og ganske nostalgiske. Arten er lyserosa, men det finnes mange sorter etterhvert, som hvit eller mot mørkere rosa. De fungerer godt i oasis, som i kransen på bildet, og kan også tørkes.

Det finnes så mange andre som skulle vært nevnt, men jeg må jo ikke trette dere ut..

Håper dere nyter denne sommeren og lager masse flotte buketter og dekorasjoner!
Hilsen Anja, Blomsterhagen

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.