Hurra! Leserenes favoritthagebyggverk ble:

Det vidunderlige lysthuset til Elly Prestegård med bloggen Artgarden gikk av med seieren! Les intervju med Elly om lysthuset, hagen, bloggen og kunsten lengre ned, og besøk bloggen hennes og hjelp henne å sette navn på lysthuset 🙂

Andreplassen gikk til Maren med bloggen Marens hverdagsliv. Hun har laget rustikke levegger av gamle staur. Tredjeplassen ble tatt av Parkveiens hagegleder for deres vakre kirsebærale 🙂

Gratulerer til alle tre premievinnere og finalister! Og tusen takk alle som har bidratt med kandidat eller stemmer, dette har blitt en unik samling prosjekt som jeg gleder meg til å komme tilbake til gjennom vinteren 🙂

Dere kan se alle 71 bidragene her. Og finalistene her. Stemmeresultatene er nå offentliggjort.

Det er en fryd å kunne tilby flotte premier, denne gangen var det:


Førsteplass vant gavekort fra Grønt fokus. på 2500kr.
Grønt fokus er en nettbutikk som leverer svømmebasseng / basseng, vinterhage / hagestue, drivhus, varmepumper, skyvedører, hagelys og gjerder over hele Norge. Lang erfaring og bredt utvalg, ledende innen sitt segment. Mest kjent for drivhusene, men har altså mye-mye mer 🙂

For inspirasjon anbefaler jeg at du ser på kundebildene. Og pst, det er 10% høstrabatt.

Andre og tredjeplass vant vanningstimer T 1030 fra Gardena
Vanningstimeren kan settes opp til å vanne i hagen med svetteslagner, dryppanlegg eller spreder til bestemte tider, helt på egenhånd.
.

Vil du dele mer?
Har du et lekkert hageprosjekt du ønsker å dele med andre men ikke rakk å melde på konkurransen? Legg en lenke i kommentarfeltet her, jeg vil gjerne se, og kommer til å bruke konkurransedeltagere og andre tips i diverse samleposter gjennom vinteren (låner aldri bilder uten så spørre, så det er sagt)

Og pst, har dere bygget noe i tre så har det kommet en klar oppfordring fra Bergene Holme om at dere melder dere på til inspirasjonsprisen! Så gjør det, for der er det fantastiske premier!

Og så til intervjuet med Elly. Enjoy!
* Gratulerer med seieren! Nydelig lysthus dere har bygget. Hvordan kom dere på å bygge et slikt hus?
Tusen takk Anne, og takk til alle dere som stemte på oss. Jeg kommer til å tenke på dere hver gang jeg nyter lysthuset heretter. Nå har jeg nettopp vært og fortalt nyheten til lysthuset, og det ble veldig glad og stolt, og ber meg hilse til alle.

Nå tenker jeg at det burde få et navn, ikke bare kalles lysthuset – så nå utfordrer jeg dere alle til å sende meg navneforslag. Og siden jeg er så heldig å få premie selv, kvitterer jeg med en premie til vinneren av navnekonkurransen. Som billedkunstner lager jeg bilder, gjerne inspirert av livet nær det som vokser og gror. I forbindelse med et nylig utført utsmykningsarbeid lagde jeg en bok med tittelen Mandala. Vinneren av navnkonkurransen får denne boken sendt i posten. Gå inn i dette innlegget her og foreslå navn i kommentarfeltet. Der finner du også en link til boken, slik at dere kan bla i den. I tillegg gir jeg bort et bilde fra serien «Grønne Fingre» til en av dere som abonnerer på bloggen min. Er du ikke abonnent allerede er du bare et tastetrykk unna.

* Hva så dere for dere å bruke lysthuset til når dere planla det, og har bruken forandret seg?
Det er mange som har spurt hva vi skal bruke lysthuset til. Da svarer vi at vi går dit «når vi får lyst». Og lyster kan jo fly i så mange retninger. Men en ting er sikkert, det skjer noe med oss når vi kommer inn der. Da legger vi alt annet bak oss. Der inne er det ingen ting som «burde gjøres», det er nok å bare være, – som i en meditasjon. Slik er det for oss, og vi ser at slik oppleves det av gjester. Det er utrolig kjekt å invitere venner på besøk i lysthuset. Det setter en helt egen stemning – litt høytidsfylt og annerledes, og samtidig veldig tilgjengelig. Vi bor jo oppe i skogkanten med en kjempeflott utsikt, og alt dette blir forsterket.
Det var slik vi tenkte at det skulle brukes, og slik vi faktisk bruker det.
Og så stikker jeg inn både titt og ofte, bare for å senke skuldrene.

* Om du skulle bygge det på nytt, hva ville du ha gjort anderledes?
Jeg er så glad i huset at slik det er blitt har jeg ingen tanker om at det skulle vært annerledes. Det er akkurat passe stort. En eller to kan slappe av der, men vi kan også dekke til 8-10 rundt bordet. I første etasje er det bod med plass til «alt som flyter». I sommer fikk vi på plass utekjøkken på siden, så da ligger alt tilrette for hyggelige sammenkomster.

* Hvor lang tid brukte dere på å bygge lysthuset?
Alt her vi bor er langsiktig. Vi bygde for 15 år siden, og har hele tiden hatt hendene i forskjellige prosjekter. Lysthuset sto lenge bare med grunnmur. Det ble byggemeldt samtidig med huset. Eirik, mannen min som til daglig er forsker har bygget det selv helt og holdent, og slikt tar tid. Hele prosessen har nok tatt et par år…og vel så det. I fjor høst var det ferdig bygd, og jeg kunne begynne på malearbeidet. Det tok også tid.

* Taket er jo helt vidunderlig! Hvordan jobbet du når du lagde det?
Taket er håndmalt. Var inne på forskjellige løsninger; spraying, sjablonger og så videre, men havnet på at det måtte håndmales for å få det rette livet. Og jeg er slik at har jeg en skisse, eller en oppskrift, så blir det garantert noe helt annet. Det slo ikke feil denne gangen heller. Jeg brukte mye tid i lysthuset på å kjenne etter hva rommet ønsket seg, både av farger og motiv. Så tegnet jeg opp med kritt og satte i gang å male. Det utviklet seg undervegs. Jeg liker å jobbe intuitivt. Da blir det mye mer spennende. Elsker overraskelser.
Var ikke helt stø første gangen jeg skulle opp på stillaset, men det gikk bedre etter hvert. Avsatte en time hver dag på jobben (tungt å male oppover), og ble akkurat ferdig til jul – slik jeg hadde drømt om. Så pyntet jeg med sølvkuler og papirroser og kunne ha innvielsesfest 1. juledag.

Jeg valgte blått i taket, slik at det skulle løfte seg – som himmelen. Blomstene og bladene skaper kontakt med hagen og miljøet det står i. Jeg har malt innslag av gull rundt blader og blomster, som reflekteres når lysekronen slås på. Rundt det hele er det skrevet et dikt i gullbokstaver, «Blåne bak blåne», skrevet av meg og en venninne i en annen sammenheng. Her passet det perfekt, og på grunn av tittelen i diktet måtte jeg jo male fjell også – og slik fikk jeg plassert «fjella mine» fra Åndalsnes hvor jeg vokste opp, inne i lysthuset. Alt henger sammen – men at det skulle bli slik ante jeg ikke da jeg begynte.
Veggene er grønne som gresset.

Dette bildet kan du vinne, besøk Elly Prestegårds blogg!

 

* De av oss som følger bloggen din veit jo at du er kunstner, men vil du fortelle alle litt kort om hva du jobber med som kunstner, motiv og materiale?
Hagen er både materiallager, uteatelier og inspirasjonskilde for mitt kunstneriske arbeid. For tiden jobber jeg hovedsakelig med fotobaserte digitale collager. Jeg fotograferer mye i hagen, og dette materialet kommer ofte til bruk i bildene mine, direkte og indirekte. Det kan også være plantematerialer av forskjellig art som blir brukt i installasjoner jeg bygger inne i atelieret, fotograferer og jobber videre med. Drømmejobben hadde jeg nå i vår, da jeg fikk i oppdrag å lage seks store arbeider til KLP sitt nye bygg i Bjørvika. Store arbeider på 150 x 150 cm bygd opp av plantemateriale jeg hadde fotografert her i hagen og andre steder. Men ikke bare planter, isroser og andre strukturer man finner i naturen inngikk i arbeidene. Deriblant greiner fra et vakkert tre jeg møtte i Botanisk Hage i Oslo.
Jeg har en sømløs tilværelse, der alt flyter sammen. Veien fra atelieret til hagen – og omvendt – er kort. Dessuten er det ingen ting som er bedre enn jord under neglene når arbeidet med kunsten låser seg.

* Hva er fokus på bloggen din Artgarden? Og hvorfor blogger du?
Bloggen er en måte å fokusere på, samle trådene og fabulere videre. Jeg har altfor mange ideer og lyster til at jeg kan rekke over mer enn en brøkdel, og bloggen er en fin måte å se saker og ting i sammenheng. I tillegg er bloggen et galleri. Som billedkunstner er jeg interessert i å formidle bildene mine til andre, og her har jeg en fleksibel og lett tilgjengelig kanal. Når man stiller ut i gallerier er det en langsiktig sak. Gjennom blogging blir det skikkelig ferskvare. Det liker jeg. Mye forsvinner i lange søknadsprosesser. Men, det er ikke det ene eller det andre. «Ja takk – begge deler» passer meg.

* Hva ved hage og blomster er det som fanger deg?
Jeg har alltid vært interessert i planter. Mange av plantene i hagen min minner meg på blomstene jeg vokste opp med. Å sitte på trappa med kaffekoppen og kjenne duften av floks setter meg øyeblikkelig tilbake til min bestemors hage.

Når jeg studerer plantematerialene ser jeg hvordan alt er bundet sammen i systemer, til repetisjoner som former mønstre. Det er en underliggende rytme, en puls, i alt som finnes, fra isroser og snøkrystaller til levende vekster. I hagen finner jeg en mikroverden som reflekterer det store systemet, universet og alle dets gåter. Jeg nærmer meg dette store ukjente gjennom det språket som står meg nærmest, billedspråket.

Tusen takk til Elly som tok seg tid til å svare så utførlig og godt og låne meg så flotte bilder 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

14 KOMMENTARER

  1. Så inspirerande! Mange flotte hagar og byggverk. Har gitt opp å tru at eg skal klara både og planleggja og byggaj om problemområdet på hyttetomta mi heilt åleine så no har eg fått hjelp av landskapsarkitekt. Gler meg til å få ein engelsk romantisk hage. Då var desse glimta veldig artig.

  2. Kjekt å sjå alle dei flotte byggverka. Sjølv har eg nettopp flytta inn i nytt gamalt hus med ein hage som har stort potensiale, for å seia det på den fine måten. Rundtomkring på tomta har eg funne ein del skrot og materiale, som eg blant anna har laga kombinert kompost/arbeidsplass av. Det blei ikkje akkurat konkurransestil over det, men her er i alle fall det nye byggverket: http://wp.me/p1LAOD-3o

  3. Tusen takk for hyggelige tilbakemeldinger på lysthuset. Begynner å få noen forslag å velge mellom nå, så det ser skikkelig lovende ut. Gleder meg til dåpen 🙂

    og Ege, ja, det var ganske tungt – derfor bare en time om gangen. Men egentlig var det verst å stå på stillas. Man ser opp, og så ned for å dyppe penselen, og så opp for å male – var litt skjelven, spesielt i begynnelsen. Men hva gjør man ikke for å oppfylle en drøm?

    Og siden jeg har ønsket meg fliser til et vannspeil man ser rett ned på fra lysthuset ser det ut for at jeg nå får dette ønsket oppfylt også gjennom Grønt Fokus som sto for premien! Hipphurra! Brikkene faller på plass, men det kommer jeg tilbake til i en senere blogg. Ikke akkurat sesong for ute-fliselegging nå.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her