Gjesteblogg fra Anja: Deilige høstbuketter og noen av årets favoritter

Anja i sitt vakre dyrkningsfelt

Hagebukettsesongen er nå stort sett over. Noen heldig hageiere har ikke fått frost enda, og noen flere har roser i blomst fremdeles (noen rosers blomstring tåler litt frost), men det meste har nå gått og lagt seg for vinteren. Anja som driver Blomsterhagen er tilbake og viser frem noen av sesongens siste buketter og oppsummerer erfaringer fra en snitt-blomst dyrknings sesong.
Du finner Anja via Blomsterhagens nettside, og blomsterhagens facebookside. Blomsterhagen produserer og selger økologisk dyrkede hageblomster for snitt, og holder kurs hvor noviser kan lære å binde kranser og buketter.

Over til Anja!

Bukett med: Physostegia, solhatt/rudbeckia, purpursolhatt/ecinacea, limonium, solbrud/helenium, monarda, solsikke/helianthus. Og pyntegresskar.

Melankoli om høsten

Ringblomst, 'Indian Prince'

Frosten har satt sitt tydelige merke på hagen, den kom på snarvisitt og tok med seg georginene for noen uker siden, og etter hvert har besøkene vært så hyppige at det meste har sagt takk for seg. Det er så godt og ganske vemodig, hvert eneste år. Hodet er allerede fullt av planer og ambisjoner for neste år, og selv om det er deilig med en pause, er det jo dette jeg driver med, så vinteren er litt lang etter min smak.

Jeg tenkte kanskje dere ville ha noen siste bukettbilder, og kanskje høre litt om noen av erfaringene fra denne sesongen.

Dyrkingsmessig synes jeg sesongen har vært veldig bra, har blitt kjent med mange nye sorter som jeg kommer til å fortsette å dyrke. En av de er Monarda hybrida ‘Bergamo’ som jeg kjøpte noen frø til uten å forvente så mye. Den har vært helt problemfri, og såå nydelig, særlig når blomstene er i ferd med å utvikle den lilla fargen, mens de ennå er ganske grønne. Har også forelsket meg i ringblomsten ‘Indian Prince’. Der var forventningene større, den er anbefalt mange steder. Den er så vakker, med mørkerøde knopper og underside av kronbladene.

Jeg har også forsøkt sommerriddespore for første gang, og den er nydelig, selv om den er litt skjør i blomsten. En staude jeg er blitt veldig glad i er Physostegia virginana, det er første året den blomstrer raust hos meg, og jeg brukte den mye. Den har en letthet over seg, som kan stikke litt opp av buketten. Jeg har den vanlige lyslilla arten.

Monarda hybrida 'Bergamo' og Panicum miliaceum 'Violaceum'

Så har jeg (igjen) oppdaget hvor viktig det er å ha masse fyllplanter. Det er så lett å gå seg vill i alle de flotte blomstene jeg vil ha, men bukettene trenger fyll, beskjedne planter som gir plass og struktur. Jeg har hatt stor glede av grønngjødselblandingen min, der har jeg plukket mye blodkløver og vikker, de gjør buketten morsom og lett, med bevegelse. Panicum miliaceum ‘Violaceum’, får vakre, burgundergrønne hengende aks på ettersommeren. Bupleurum rotundifolium er den perfekte fyllplante, gulgrønn med supert skjelett. Krondill har samme farger, er lett og dyrke og en stor frøpose koster lite.

Nå er georginene gravd opp og løkene satt ned (og høyre skulder er sår etter jobben..) Jeg har ryddet inn pinner og netting, og skal bare legge ut litt løv og granbar før hagen er leggeklar for vinteren. Tiden for hagebøker, store tekopper og ennå større drømmer nærmer seg, ikke så verst det heller..

Hilsen Anja Bruland, Blomsterhagen!

Bukett med: Dahlia/georginer, solhatt/rudbeckia, blodkløver, vikker, monarda, physostegia mf
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

2 KOMMENTARER

  1. Hei!
    Masse vakre bilder. Jeg skriver en refleksjons oppg i sykepleien å lurte på om jeg kunne bruke ett av dine bilder. Det med ett rose blad som ligger på en sten. Jeg vil gjerne bruke det på forsiden på min oppg.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her