Juletreet som har fått vaska seg… (aka; hvordan ha juletre når man ikke tåler det)

Juletre kan være et problem for allergikere, asmatikere og sånne som meg som har hypersensitive neser. Jeg får rett og slett vont og blir generelt mye dårligere om jeg utsettes for mye duft, og da spesielt dufter som «stikker».
Første året jeg oppdaget at juletreet duftet så røykt det rett ut og ble til det som etterhvert har blitt en tradisjon i seg selv, fuglejuletreet. Men det er altså mulig for meg å ha tre inne om jeg tar noen forhåndsregler, og disse tipsene er relevante også for de som reagerer på pollen og midd.

1. Minst mulig bar. Ganske logisk egentlig, men overraskende nok ingen allergisider som påpeker dette momentet. Et lite og glissent tre gir rett og slett mindre å reagere på enn et kompakt stort prakttre.
2. Kjøp trær som ikke er sprøytet. Dvs at du bør kjøpe fra en norsk produsent som sier at de ikke sprøyter trærne sine. Spesielt importerte trær sprøytes med ulikt og disse kjemikaliene kan dufte noe når treet kommer inn. Ikke et problem for vanlige folk, men sånne som meg med superevner vil kunne reagere.
3. Vask treet, og la det gjerne stå å lufte seg en uke i et godt ventilert og varmt rom før det settes inn på stuen. Vasking (dvs spyling) fjerner alt mulig rart som kan ligge på grenene og kan være provoserende for slimhinner, og luftingen gjør at treet lukter mindre fordi treet naturlig gir fra seg noen terpentinlignende gasser som kan virke irriterende. Denne avgassingen avtar etter litt tid inne.

Kilde: Allergi og asmaforbundet. Artikkelen inneholder flere tips til juleallergikere.

Årets tre er hugget av min snille far, som fikk beskjed om å finne et strantent tre som ingen andre ville hatt som juletre. Det er nå godt spylt i dusjen, og etter et døgn i gangen så merker jeg ikke at det dufter noe av det så i kveld skal det få komme inn på stua. Jeg er veldig fornøyd med treet far kom med. Det er akkurat den mengde bar jeg ønsker meg, genialt fordelt slik at det blir veldig pent inntil en vegg 😉 Faktisk så tror jeg at årets tre ferdig pyntet blir nesten like fint som det vi hadde i fjor. Men bare nesten, for det var jo hugget i egen hage, og ekstremt sjarmerende i all sin uperfekthet 🙂

Hurra for det uperfektet 😉

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

17 KOMMENTARER

  1. Dette var jo gode tips 🙂
    Men vi har på tredje året plastjuletre,
    vi er kjempefornøyd og ingen i huset blir
    plaget med rennende neser og øyner :))

  2. Det blir et flott inntilveggentre. Bra med tips til dem som av ulike grunner ikke uten videre kan flytte et tre inn i stua. Jeg reagerer ikke på juletrær inne og syns faktisk de dufter veldig godt. Bortsett fra en gang når treet hadde stått ute før jul og hatt besøk av en av nabolagets katter. Det ble rimelig heftig når treet kom inn i varmen. Husker vi prøvde å spraye med diverse dufter uten at det var spesielt vellykket.
    Kos deg med de siste juleforberedelsene!

  3. Linda, ja jeg veit flere og flere skaffer seg plast, de har jo blitt veldig fine etterhvert, men for meg så er det ikke et alternativ så lenge jeg kan tåle vanlig tre 🙂

    haha, mariann, jeg kan tenke meg hvordan det lukta ja. Ikke så greit å få vasket av heller, om dere kom på å ta det med inn i dusjen.

  4. Holder en knapp på juletre i driv ved jeg da 🙂 selv om jeg har mitt utendørs til pynt. Ikke helt god du vet, he he Men juletre, vet det kan være en pest og en plage for mange ja.

    Du får ha en riktig god jul om vi ikke blogges mer før den store dagen Anne, kos deg stort uansett tre eller ikke.

    Varm klem til deg herfra.

  5. Hehe..Husker treet ditt i fjor ja,) Kule juletrær du har hvert år!
    Selv tåler jeg juletreet ganske godt, men det står bare inne fra lillejulaften og til 1.nyttårsdag. Lenge nok det, syns jeg.
    Svibler er nok det værste jeg kan dra inn i huset. Her blir det masse røde tulipaner!
    Ønsker deg en flott jul, Anne. Koselig å lese om prosjektene dine. Kjempebra! Kos dæ.
    Klem fra Kathrine:))

  6. Linda, ja jeg veit flere og flere skaffer seg plast, de har jo blitt veldig fine etterhvert, men for meg så er det ikke et alternativ så lenge jeg kan tåle vanlig tre 🙂

    haha, mariann, jeg kan tenke meg hvordan det lukta ja. Ikke så greit å få vasket av heller, om dere kom på å ta det med inn i dusjen.

  7. Så fint at du får et tilpasset tre.. Fint var det også, og tatt fra egen hage er jo noe spesielt og vakkert bare det! 🙂 Selv har vi plasttre her hos oss. Kanksje litt juks? men det duger veldig så godt 🙂

    Nå vil jeg ønske deg en god jul og et riktig godt nytt år med juleklem fra meg! 🙂

  8. Så flott du har funnet en måte å ha ekte tre på. Jeg synes de gresne og skakke trærne virkelig har sin helt spesielle sjarm. Vi har selvgrodd furu. Rart og uregelmessig men et virkelig ekte tre.

  9. Tusen takk for hyggelige hilsner! Jeg setter sånn pris på at dere tar dere tid 🙂 Treet ble veldig fint det, foreløpig ikke pynta, men det årnder seg vel.. måtte melde pass og overlate pynting til manne, sparer futt til julefest 🙂

    Det aller beste er jo at mannen og jeg er enig, vi liker «rare» juletrær 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her