Hagebok: Grønnsakshagen

Grønnsakshagen av Agneta Ullenius er en litt uvanlig grønnsakshagebok. Det første som slo meg når jeg åpnet den var at boken er delikat!
Veldig lekker layout som er ren og åpen, store fine og inspirerende bilder. Dette med vakre bilder er ikke hverdagskost i grønnsaks-bøkene, bildekvaliteten er vanligvis ikke så høy her som i blomsterbøkene.

Hva inneholder boken:
Den første tredjedelen av boken dekker basiskunnskap om grønnsakshage: Den snakker om frø og hvordan så, prikle og plante ut. Den lærer deg litt om jord og gjødsel og forklarer grunnprinsipper for økologisk dyrkning. Problemer kan oppstå i paradis så boken tar for seg problemene: ugress og skadedyr. Og så gir forfatteren noen råd for grønnsakshage på balkongen.

De siste to tredjedelene brukes til å beskrive 22 lettdyrkede sorter. Plantene vises frem med ett stort delikat bilde og ofte flere mindre mer beskrivende. Forfatteren beskriver plantens utseende, litt om hvilken sorter som finnes, hvordan dyrke planten og eventuelle utfordringer den kan by på. Den nevner også plantens næringsverdi.

Tørre fakta: Grønnsakshagen er gitt ut på Tun Forlag. Den er skrevet av Agneta Ullenius, bilder Malin Hoelstad. Skrevet på svensk og oversatt til norsk. Boken er 20x25cm og har 128 sider, omlag halvparten er bilder.

Hva jeg synes om boken?
«Grønnsakshagen» er inspirerende å bla i. Det er mange store bilder som viser grønnsakene frem slik at de virkelig ser fristende ut. Men. I jakten på å få en vakker bok så har den mistet noe av lesbarheten, og det er mye «tomrom». Dersom man ønsker en bok for inspirasjon eller du leser den fra a-å så er den grei. Om du vil bruke den som oppslagsverk så er den ganske tungvinn, for den har ingen faktabokser eller tabeller så må du gjennom en masse tekst før du finner det du lurer på.

Vel, dette er ikke min favorittgrønnsaksbok, det blir ikke nok informasjon om plantene og selv om jeg får lyst til å dyrke så blir det ikke konkret nok til at jeg tar turen i frønettbutikken. Men, jeg tror boken har et marked blant lesere som ønsker en inspirasjonskilde og som ikke føler seg hjemme i de mer lærebokpregede bøkene.

Flere kjøkkenhagebøker:
Kjøkkenhage er en klar hagetrend, og den har nå helt tydelig nådd forlagene. På to år har vi nå fått fire nye bøker!
Jeg har lest tre av disse, og av de tre så er boken «Dyrk dine egne grønnsaker» (omtale) min favoritt. De andre bøkene er altså denne boken her, samt «Kjøkkenhage» som også er på Tun forlag (omtale kommer) og «Isabellas store bok om kjøkkenhagen» som er utgitt på Aschehoug. I tillegg er det et knippe bøker om urter og medisinplanter og Gunda & Gundas bok om Sylting og safting.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

4 KOMMENTARER

  1. Så flott at du legger ut din mening om hagebøker=) Jeg synes man må ha litt av hvert. Noen for å slå opp i, og andre kun for å bla i=) Jeg elsker å bla i hagebøker, og har noe skikkelige «brukte» som er oppslagsverk. Det er forresten blitt fart på bloggen etter gjesteinnlegget!!! Tusen takk for at jeg fikk delta=) Det var veldig koselig. Fin kveld til deg. Vibeke

  2. Hyggelig å høre at du fikk økt lesertall Vibeke!
    Og hagebøker ja, jo, det er absolutt fint med flere i hyllen, fint med ulike vinkler på ting.

  3. Anne, for en fin fin blogg du har! Så mye tips og nyttig informasjon. Og ikke mist ekorn!
    Jeg har Grønnsakshagen av Agneta Ullenius, men helt enig med deg – fine bilder, men lite nyttig i hverdagen.
    Ville tipse om veldig nyttig hagebok: «Den grønne hageboken», alt om økologisk dyrkning. Den er litt gammelt, så den kan nok ikke kjøpes, men den fins på elektronisk NB hylla gratis og åpent for alle: http://www.nb.no/utlevering/nb/25353f64bc837453f4ef04ec1baf81b0#&struct=DIV324
    Veldig mye nyttig info om alt mulig, den beste hageboka jeg har lest 🙂

  4. Tusen takk Indre, veldig hyggelig å høre at du liker bloggen.
    Og flott at du deler din erfaring med bøker! Takk for tipset 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her