Peoner, fryd og fakta.

Peoner

Peonen er utvilsomt en av hagens mest populære stauder, en romantisk men allikevel ikke det minste beskjeden staude, med vakre blomster, nydelig bladverk og hos mange av de en duft av en annen verden. Peonen er slettes ikke av de krevende staudene, og om en bare velger med omtanke så kan man ha peoner i nesten hele landet.

Denne bloggposten rommer en beskrivelse av de vanligste artene, tips til stell, litt om navnforvirring og lenker videre til enda mer peoninspirasjon.

De vanligste arter av peon:

Silkepeon.
Peaeonia lactiflora: Den vanligste peonen, de aller fleste peoner i hagesenterene mm er silkepeon. Blir vanligvis mellom 60 og 100 cm høy, blomstrer juni/juli og har herdighet på H5-H7

Klosterpeon
Peaeonia officinalis:  Blir 40-60 cm høy, blomstrer mai/juni og har herdighet på H7-H8

Bondepeon/ bonderose
Peaeonia x festiva: Blir 40-80 cm høy, blomstrer mai/juni og har herdighet på H7-H8.

Dillpeon/ trådpeon
Peaeonia tenuifolia. Meget fliket bladverk. Blomstrer mai/juni og har herdighet på H7-H8

Trepeon
Peaeonia suffruticosa. Egentlig en liten busk. Langt mer skjør enn sine slektninger, men også større og vakrere enn noe annet. 80-200 cm. Blomstrer juni/juli, herdighet ca H3 eller mindre.

Kilde: Knut Langelands Stauder

Silkepeoner

Fakta og tips om silkepeonen (den vanligste peonen):

  • Trives best i sol, kan også godt stå i halvskygge, da vokser den bare litt saktere og blomstrer litt mindre (men lengre).
  • Trives best i lett fuktig jord. En godt bearbeidet leirjord er topp, sandjord krever at du passer den med vanning, og gjerne forbedrer med rikelig med organisk materiale. God jorddybde er bra, det bidrar til jevn fuktighetsbalanse.
  • Må plantes grunt, plantes den dypt nekter den å blomstre, 3 cm jord over rot er passe.
  • Peoner tåler helt fint å flyttes og deles, men kan furte litt og nekte å blomstre året etter. Best å flytte og deles på sensommer/ høst.
  • Herdighet varierer noe på navnsort, men kan være herdig helt til H7
  • Mange får besøk av små maur på sine peonknopper. Det er helt ufarlig, les mer her.
  • Mange peoner får mange knopper pr stilk, ved å klippe av den første store blomsten og legge på skål så gir du de resterende små knoppene på planten en større sjanse til å orke å springe ut.

Les mer om stell av peoner, både silke, trepeoner og andre hos Pionhagen

Trådpeon

Heter det peon eller pion?
Godt spørsmål! Ettersom vi ikke har noen navneregister i Norge så er begge deler lov, men det ser ut til at peon er det vanligste.

Jeg har tittet rundt, og følgende bruker peon: Botanisk hage ved UiO, Store norske leksikon, Tommy Tønsberg i Hageselskapets staudebok, Knut Langeland i sin bok Stauder.
Eivind Hansen som driver butikken Pionhagen bruker konsekvent pion.

trepeon
Trepeon

Se flere peoner!
Ble du glad av dagens post? Sitter du med sommeren i tankene og pønsker ut hvor du kan putte nye vidundere? Tidligere i år hadde jeg en utfordring hvor leserene delte sine peoner med oss, 64 ulike bidrag ble det, så klikk deg inn der om du ønsker enda flere sommersprudende peonbilder 🙂

Klosterpeon

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

28 KOMMENTARER

  1. Så artig med peoner i høstmørket. Her (sande i vestfold) har vi nemlig ikke snø, så da er det veldig deilig med noen peoner som virkelig lyser opp. Og veldig kjekt at du samler peon-stoffet. Blir fint å slå opp da jeg skal fortsette hageplanleggingen min. Tusen takk!

  2. Er veldig klar for en sommerflirt! Vi har en hage som er i sone H4, Kråkstad i Akershus, og der overlever trepioner. Har 2 forskjellige, husker dessverre ikke navnet på dem, men de står forholdsvis lunt. Ha det godt! Anne

  3. Å så mye fint. Jeg gleder meg virkelig til sommeren, for vi i Trøndelag hadde knapt sommerdager i år. Gleder med til Peonene blomstrer igjen jeg:)

  4. Hm.. gleder meg til sommeren. Og imorgen skal jeg lage luksus-meiseboller etter din oppskrift og inspirasjon.. de ender i kolonihagen min,jeg skal kose meg med ekstra fin utsikt iår 🙂

  5. De er vakre! Har 2 ulike ihagen min. Kan tenke meg fler. Men de tar endel plass i bedet.

    I sommer skjedde noe rart med den ene. Da knoppene var fine og runde, visnet de plutselig. Uten grunn. Hva skyldes det tro? Vann fikk de nok av.
    Kan det ha noe med at de var nyflyttet for sesongen?

    God torsdag!

  6. Berit og hagen vår, koselig at dere liker sommerstoff om vinteren!

    Sigrid, så hyggelig at du synes 🙂

    Lillian, ja det var litt dårlig her også, kjennes det som. Veldig våt sensommer.

    Bente, hurra! Det drypper stadig inn kommenterer her og der fra folk som skal prøve dette, og jeg blir veldig glad for å høre at jeg inspirerer 😀

    Elisabeth, ikke uvanlig dessverre. Jeg kan nå ikke komme på at jeg har hørt noen konkret grunn, men det kan skje ja.

  7. Hei hei 🙂

    Utrolig vakre bilder!

    Du er en av de jeg fikk kommentar av da jeg hadde en pause fra bloggingen, utrolig koselig kommentar. Nå har jeg såvidt begynt å starte opp bloggen igjen.

    Håper du tar deg en tur innom.

    Håper du får en fin uke og helg videre 😀

  8. De er vakre! Har 2 ulike ihagen min. Kan tenke meg fler. Men de tar endel plass i bedet.

    I sommer skjedde noe rart med den ene. Da knoppene var fine og runde, visnet de plutselig. Uten grunn. Hva skyldes det tro? Vann fikk de nok av.
    Kan det ha noe med at de var nyflyttet for sesongen?

    God torsdag!

  9. Berit og hagen vår, koselig at dere liker sommerstoff om vinteren!

    Sigrid, så hyggelig at du synes 🙂

    Lillian, ja det var litt dårlig her også, kjennes det som. Veldig våt sensommer.

    Bente, hurra! Det drypper stadig inn kommenterer her og der fra folk som skal prøve dette, og jeg blir veldig glad for å høre at jeg inspirerer 😀

    Elisabeth, ikke uvanlig dessverre. Jeg kan nå ikke komme på at jeg har hørt noen konkret grunn, men det kan skje ja.

  10. Hei hei 🙂

    Utrolig vakre bilder!

    Du er en av de jeg fikk kommentar av da jeg hadde en pause fra bloggingen, utrolig koselig kommentar. Nå har jeg såvidt begynt å starte opp bloggen igjen.

    Håper du tar deg en tur innom.

    Håper du får en fin uke og helg videre 😀

  11. Jeg har peoner som står i store krukker og jeg strever med at de får brune tørre kanter på bladene. Hva kan dette skyldes? Det er god drenering i krukkene, men jeg har ikke vært klar over at de ikke skal vannes så mye – vet ikke om det kan ha med det å gjøre, eller kanskje også for sur jord…?

  12. Hei. Plantet en silkepeon i fjor, kjøpt på det lokale hagesenteret. Så langt er det kun en 3-4 spirer på 2-5 cm.
    Leste meg opp på forhånd og passet på å ikke plante den for dypt, den får mye sol. Mulig noe vind. Står sammen med prydkirsebær og hosta. Kan den komme? Bor i Trøndelag.

    • Det hender at blomstene er trege det første året etter planting, de bruker mer energi på det som skjer under bakken, enn over, sånn at de er bedre rustet for årene fremover. Den kommer nok, men det er ikke sikkert du får noen blomstring i år.

  13. Kan vi plante peoner oppi krukker? De har stått i bed mange år – men skal fjerne bedet- vil heller ha store krukker rundt omkring i hagen- og vil ta vare på peonene.

  14. Hva gjør vi med restene av peoner etter at de er avblomstret?
    Er det slik at de frør seg , og blir fler?
    Eller skal det bare klippes ned når alt har visnet og er tørt?

    • Jeg ville bare latt de stå i fred. Klipp de ned til våren når det begynner å skyte nye skudd, det er best for planten å ha bladene på gjennom vinteren.

      Noen peoner kan lage frø, men det er skjeldent de spirer.

  15. Peonen har stått på samme plass i 5 år. I år er det en staselig plante men den blomstrer ikke. Plantet en ridderspore ved siden av sist høst. Jeg lurer på kan ridderspore forhindre blomstring av peonen?

  16. Hei,ang pion.da de er avblomstret,kan de da klippes ned så andre og får lov å blomstre ved siden av pinnene.står kanskje for tett her men går det ann å klippe etter blomstringen.el må de stå for å få næringen tilbake i knollen sin

  17. Hei jeg håper at denne linken fremdeles er åpen, så jeg prøver å høre med deg.
    Kan jeg plante barot pion som har kommet seg inne ut sammen?
    Jeg har to Stk av en art og to stk av en anden ulike farger.
    Syns det hadde vært så fint at de hadde blendet seg sammen rosa og knall rød.
    Tanken er å plante de i kryss og senere sette en god støtte ramme rundt de og mellom så peonbedet blir ca 1,5 x1,5 m
    Håper på svar ganske raskt, en ren tipping siden innlegget er gammelt.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her