Inspirasjon, hageglede og hagetips med Anne Havåg Holter-Hovind

MOSEPLASSEN

Meny     Søk
bygge-fuglekasser

Bygg Moseplassens fuglekasse! Med arbeidstegninger og forklaring

Har du lyst på en ny utleieenhet i hagen? Jeg har designet det koselige lille fuglehuset du ser over her, og i dag deler jeg byggetegninger og forklarer hvordan du bygger det. Det er en «meisekasse», det vil si at fuglekassen kan brukes av alle meiser og svarthvit fluesnapper (innflyvningshull 32 mm), og gråspurv og pilfink (innflyvningshull 40mm).

Du kan lese om hvor henge opp fuglekassene og få lenker til andre fuglekassoppskrifter her. Har du lyst på fuglehus, men ikke lyst til å bygge, så finner du en liste med lenke til spennende fuglekasser du kan kjøpe her.

Og ja, i morgen tidlig (torsdag 4. april) finner du meg på TV2 sitt program «God morgen Norge». Det blir flere små innslag, men hovedbolken min er mellom halv ni og ni. Jeg har med meg masse fuglekasser, både disse dere ser her og slike en kan kjøpe, og vi skal snakke om alt fra hvorfor ha kasser, hvordan bygge de, og hvordan henge opp. Og forresten, skru gjerne på litt tidlig, for før meg er det en musiker-ornitolog som skal snakke om fuglesang!

Men nå, over til fuglekassebyggingen:

Materialer:
* Trevirke: Bruk vanlig gran/furu, ubehandlet. Ikke bruk trykkimpregnert eller sponplanter. For at fugleungene skal komme ut av kassen så må innsiden av kassen være uhøvlet. Kjøp gjerne bord som er høvlet på en side og uhøvlet på andre siden, da får du en utside som er enkel å male, og en innside som er enkel å klatre på.
Mål: 98 mm bredt og 19 eller 22 mm tykk, og 173 mm bredt og 19 eller 22 mm tykk.
* Spiker eller skruer, helst rustfrie. 17 stk pr kasse.
* Utendørsmaling. Men maling er frivillig, du må ikke male kassen. Husk, kun male utvendig!

Verktøy:
* Sag. Håndsag duger, men har du stikksag eller kappsag så går jo det raskere.
* Hammer eller skrutrekker eller drill. Om du skrur inn skruer så bør du forborre hullet, så da trenger du et bor også.
* Bor for å lage innflyvningshull. Det hullet kan lages på ulike måter: Har du et trebor med den rette diameter så er jo det det enkleste, har du ikke det så kan du bruke ett bor med mindre diameter og enten sette mange slike hull i en ring og så bruke stemhjern for å hakke hullet, eller du kan lage hull stort nok til å sette ned en stikksag og så sage ut et omtrentlig hull. Fuglene bryr seg fint lite om hullet er helt rundt eller ei, men prøv å hold deg til de anbefalte størrelsene.
* Pussepapir, så du kan fjerne flis fra endene..

fuglekasse-moseplassen
Oppdatert: Klikk her så føres du rett til tegningen, i solo. Så er det enklere å skrive ut for de som ønsker det.

fuglekasse-deler

Slik lager du fuglekassen:
1. Legg ut materialene og mål opp hvor du skal kappe.
2. Sag etter strekene
3. Puss over endene så du fjerner de verste flisene
4. Lag innflyvningshullet.
5. Skru eller spikre sammen kassen, se bildekarusell under. Husk, ru side inn!
6. Mal kassen, husk. KUN utvendig.

Under finner du en bildekarusell med skrittvise bilder av hvordan snekre fuglekasse. Du kan bla fra bilde til bilde ved å klikke på de, eller ved å dra over skjermen med fingeren. Dersom noen har problemer med å se bilder og tekst i karusellen så si i fra!

.

anne-fuglekasseDesignet av kassen tar hensyn til:
– Det skal ikke regne inn: Tett tak og takutstikk over innflyvningshull.
– Dersom det uansett kommer vann inn, så må det også komme ut igjen: Dreneringshull i bunn, i tillegg så er det noen naturlige gliper mellom bunnplante og vegg.
– God avstand fra innflyvningshull til bunn av kassen slik at fugleunger er beskyttet mot lange kattearmer mm.
– Ru overflate på innsiden slik at fugleungene kan klatre ut
– Taket kan lett tas av for inspeksjon, men er festet slik at katter mm ikke kan få det av.
– Enkelt oppheng.

Det ble litt hektisk på innspurten her, jeg ville gjerne ha dette ut nå i kveld før tv-sendingen i morgen. Om du ser noen feil, eller synes jeg burde formulere meg anderledes, eller det rett og slett er noe du ikke helt forstår, så blir jeg glad for tips! Og du, om du følger denne oppskriften og bygger dine egne kasser så håper jeg du forteller meg det!

Del
Publisert den 3. april 2013 i hagetips | Merket med , | 55 kommentarer

55 kommentarer til Bygg Moseplassens fuglekasse! Med arbeidstegninger og forklaring

 1. Mrs Djupsand sier:

  Fiiiiine! Er det arkitekten som titter fram, her..? :) Har fri i morgen, så jeg skal se på God Morgen Norge. Gleder meg – kanskje det blir snekring på meg også..? :)

 2. Tilbaketråkk: Her kjøper du kule fuglekasser: | Moseplassen

 3. Ugleloftet sier:

  De var virkelig knallfine! Lykke til i morgen.

 4. Tilbaketråkk: Fuglekasser – hvordan snekre, kjøpe og henge | Moseplassen

 5. Ugleloftet sier:

  (Og hvis du vil ha pirk så står det «Moselassen» på byggtegningene ;)

  • Anne sier:

   TAKK!
   Da har jeg fiksa det, akkurat den vil jeg gjerne ha rett, sånn om folk skriver den ut og vil finne tilbake etterpå…

 6. siri sier:

  …»Taket kan lett tas av for inspeksjon, men er festet slik at katter mm kan få det av.»

  IKKE kan få det av kanskje ;-)

 7. Henrik sier:

  Jeg anbefaler å forsterke hullåpningen med en metallplate. Ferdige plater fås kjøpt hos bl.a Natur og Fritid. I løpet av vinteren har hakkespetten hakket i stykker/utvidet hullet på 3 av mine kasser, og det er en surt å bruke tid på å lage nye fronter hvert år.

  • Anne sier:

   Hei Henrik. Takk for kommentaren!
   Jeg har slike plater liggende her, med ambisjoner om å vise frem og forklare, men glemte visst det da. Skal få laget en oppdatering. Er nemlig ikke et problem hos meg, mine hakkespetter nøyer seg med å hakke i trær og lyktestolper, men jeg veit jo at det er et problem hos mange andre.

 8. Marit sier:

  Så flink du er! Disse er jo kjempefine fuglekasser. Arkitekt tegnede fuglekasser, bedre blir det ikke!

  Lykke til på Tv!

  • Anne sier:

   thihi, arkitekten driver og tegner på ekornkasse nå, der får hun lov å slå seg mer løs i formspråket ettersom jeg der ikke har tenkt å lage en kasse alle skal lage maken til (ettersom jeg ikke aner om det blir en bra kasse eller ei, lite konkret innfo å finne på hva som er «rett» så jeg må forske litt).
   Hyggelig at du likte de Marit :D

 9. Ellen sier:

  Tommel opp Anne! Så utrolig fin og veltalende du var på tv. Vi sitter og ser på reprisen nå. Du gjør deg på tv! Vi skal lage fuglekasser vi også. Sender deg link så fort den er ferdig. Ha en riktig så fin helg og takk for at du sprer glede. Klem fra Ellen.

 10. May sier:

  Nå ble jeg inspirert til en snekkerøkt med barna:-)) Kjempefine!

 11. Eva Betten sier:

  Hei Anne
  For en inspirasjonskilde! Jeg har allerede vært å funnet meg fjøler!!
  Har to fuglebur fra før, men no skal det bli flere!! Takk for en flott frekvens på God Morgen..
  Eva

 12. AnneKa sier:

  Litt seint oppe idag så eg ser runde to nå :)) Skikkelig kjekt både fuglekassene og å se deg på Tv :D Har ikke laget fuglekasser siden jeg var liten så dette fristet. Fuglene trenger virkelig litt omsorg her hos oss i år, over en meter snø i hagen og det kommer stadig mere. Veldig grei arbeidstegning og forklaring du har laget, dette blir nok vårens hitt !! Ha en fin dag, Anne !!

 13. Linda sier:

  Jeg er veldig glad i alt som har med fugler og natur å gjøre, og har tenkt leeenge på å lage noen nye fuglehus med minstemann men ikke helt klart å komme igang.
  Derfor ble jeg både glad og inspirert til å lage noen slike til helgen etter å ha sett de morsomme du hadde laget. Takk for gode tips;)

  Linda

 14. Kathrine sier:

  Fikk sett litt av deg på tv:-) Flink du er!

  Jeg har laget mange forskjellige kasser tenkt til forskjellige arter. I uglekassa hekket rødstjerten, i trekryperkassa hekket kjøttmeisen, i tårnfalkkassa kom trosten osv. Men kjempekoselig likevel:)

  Og det beste med å hindre hakkespetten i å hakke etter unger, er metallnetting rundt åpningen og ikke metallplater. An en eller annen grunn liker den ikke netting.

  Flotte kasser du har laget!

  :)

  • Anne sier:

   haha!
   jeje, det viktigste er jo at de hekker, så får de nå heller være egenrådige trøndere ;)
   Takk for tips om metallnetting :)

 15. Elisa sier:

  Fine kasser! Kanskje me skulle prøvd oss på ein sånn, ein kan aldri få for mange fuglekasser.

  Du spurte om driving av eldkvede inne hos meg, det blei dessverre aldri noko blomstring – sjølv om knoppane var lovande og fine lenge så tørka dei inn og falt av før dei rakk å blomstre. Korleis har det gått med dine?

  • Anne sier:

   Jeg har ikke eldkvede, foreløpig (Står på handlelista), men plommegrener og kastanje sprang fint ut :)

 16. Lill Marita sier:

  Da har jeg laget en fuglekasse. Det var veldig gøy! Jeg regner med at kasse nr 2 blir enda bedre å at nr 3 blir et palass! Takk for fin veiledning og oppskrift. Nå kan meisene bare komme:)

  • Anne sier:

   Så artig å å høre! Da er du kanskje den første som fuglte oppskriften, flott at du synes den «funket» :)

 17. Hilde sier:

  Hei Anne! Takk for all inspirasjon om hage, planter og fugler. Du er til stor inspirasjon! Liker layout på sida di, den er estetisk, oversiktleg og lett å finne fram i.

  Liker når du skriv i detaljer om spiring av erter, brokkoli. Om forskjellige jordtyper, om kvar ein får kjøpt frø, om dei forskjellige hageprogram på TV, om «dette gjer du i hagen i mars..», etc. Og ikkje minst det siste innlegget ditt om fuglekasser!

  I tilegg går eg den «same» kronglete helsevegen som deg, og eg blir derfor EKSTRA inspirert av bloggen din og det du får til! Sjølv har eg høgare utdanning innan landbruk, helse og mat, men klarer ikkje heilt finne fram til korleis eg skal bruke utdanninga mi innan arbeidslivet, når helsa svingar slik (er 40 år- har vært sjuk i 15 år). I allehøve har eg anlagt «stor» kjøkkenhage og elskar å kokkelere (det er da noko, he,he). Som sagt igjen- takk for at du inspirerer! (Har no med tegninger av dine fine fuglebur/ hus som son min og eg skal snekre ved sommarhuset vårt, der heng det faktisk 7 fuglebur frå tidligare eigar, så vi får fortsette i samme tradisjon..).

  Takk Anne.

  • Anne sier:

   Hei Hilde, så fint at du liker layout! Jeg har satset mye på at den skal være enkel, det er slik jeg foretrekker det selv så det er stas når andre er enig.

   Jeg sendte deg jo en epost som svar på denne fine kommentaren din, håper du fikk den :) Herlig å møte andre som har lignende utfordringer og gleder!

 18. Tilbaketråkk: Hurra, årets første trekkfugl på plass! | Moseplassen

 19. Lisa sier:

  Så sjarmerende fuglekasser! Super veiledning, du er så kreativ og flink! Takk! :)

 20. Mariann sier:

  Utrolig fin fuglekasse. Jeg skal jammen prøve å lage en sånn. Også jeg ønsker meg kasse til flaggermus og pinnsvin. De er å få kjøpt på nettet, men ganske dyre. Hadde vært moro om jeg kunne klare å lage de selv. Vet du om det finnes oppskrift på noe sånt noe?

 21. Tilbaketråkk: Torils Blogg » Blog Archive » Vårstell i hagen

 22. Anette H sier:

  Så utrolig fine fuglekasser! Disse må jeg jammenmeg prøve å lage :-)
  Jeg elsker bloggen, du er til stor inspirasjon! :):)

 23. ingrid sier:

  Ønsker å lage eller kjøpe fuglekasser til svaler,ha du oppskrift eller hvor jeg kan kjøpe de?

 24. Tilbaketråkk: Storsjarmør med Oslos fineste hus søker kone! Høylytt, tidlig om morgenen…. | Moseplassen

 25. Tilbaketråkk: Intervju av ekornet og meg i Obos-magasinet! | Moseplassen

 26. Tilbaketråkk: Spretten søndag: Ekornet tester ut det nye fine fuglebadet! | Moseplassen

 27. Knut H sier:

  Takk for strålende oppskrift på nydelig fuglekasse. Nå har vi hatt juleverksted med jentene våre og laget 10 kasser som skal gis til venner og familie i julepresang. Veldig kjekk familieaktivitet, og en søt gave å gi bort :-)

  • Anne sier:

   Hei Knut
   Tusen takk for hyggelig hilsen! Nå ble jeg glad, for jeg hadde slettes ikke tenkt på at dette jo er en flott juleverkstedsaktivitet! Herlig med praktiske ting som kan brukes og ikke bare blir hyllepynt, og så tenker jeg jentene hadde glede av å både lage de og male de, og så kanskje på sikt få høre at det har flyttet noen inn i de :)

 28. Tilbaketråkk: Nå er det på tide å bygge hus – fuglehus! | Moseplassen

 29. J
  Eg skjønner ikke hva den avstandsklossen på 5 cm skal brukes til.

 30. Anne sier:

  Den skal sitte på baksiden til fuglekassen slik at taket kan stikke ut på baksiden og en fremdeles får montert kassen inntill en vegg/stamme. Poenget med takutstikket er for å unngå at regnvann trenger inn i kassen.

 31. Tilbaketråkk: Glimt fra inspirasjonshagen min på Hagemessa: | Moseplassen

 32. Tilbaketråkk: Finfine og lange dager! + bilder fra utstillinga på hagemessa :) | Moseplassen

 33. Tilbaketråkk: Ekornkasse: Bygg bolig til ekornet: | Moseplassen

 34. Aage G.Skarrud sier:

  Hei,
  Har nettopp bygget to-tre kasser, morsomme når de blir malt og dekorert. Tror det er en liten feil på tegningen hva angår målene på bunnbordet. Det sår oppført med 7,5 cm, men dette er for lite, det bør angis til 9,2 cm. for å være nøyaktig. Venter på fugleungene !!!!

 35. Tilbaketråkk: Les intervju med meg hos Aftenposten mf om Levende hager! | Moseplassen

 36. Tilbaketråkk: Sjarmerende fuglekasse. Byggetegning + maletriks | Moseplassen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blogglistenhits

Moseplassen drives av Anne Havåg Holter-Hovind

Ta kontakt via kommentarfeltene, eller ved epost til (anne @ moseplassen.com)


Bloggurat