Boakjølsnegl

Denne bloggposten er oppdatert 2020

Dette er en boasnegle, eller boakjølsnegl da som den offesielt heter. Kalles også leopardsnegle og tigersnegl, vitenskaplig navn er Limax maximus.

Boasneglene har fått navnet sitt på grunn av det fine mønsteret de kan ha. De blir ganske store (10-20 cm lange!) og trives som snegler flest best i fuktighet og skygge. De spiser alt mulig, både levende og døde planter, samt andre snegler! Boasneglen er faktisk kjent for å til en viss grad kunne holde brunsnegler unna områder, fordi den vil ha hagen for seg selv og går til angrep. 

boasnegle-3
Hei!

Jeg hadde boasnegler i hagen på Nordstrand, og det var i mange år eneste snegle jeg hadde, og jeg så i den perioden aldri snegleskader på plantene mine så jeg kan med hånden på hjertet si boasneglen ikke var til sjenanse hos meg, men jeg veit andre hageeiere har observert den gasse seg på hageskatter.

Min erfaring med boasneglen var at den var en hagehjelper. Sammen med trost og stær og pinnsvin og andre hagevenner så holdt de hagen fri for brunsnegler helt frem til siste sesongen jeg bodde der 🙂

Men. Boasneglene er regnet som fremmedart. De ble innført på 1800-tallet, og Artsdatabanken har satt den i riskokovurdering høy da den potensielt kan skape ubalanse og trøbbel. Les om det her. Dette betyr at jeg ikke kan anbefale deg å stelle godt om boasneglen, selv om den altså muligens fortrenger den enda verre brunsneglen. 

boasnegle-2
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

23 KOMMENTARER

  1. Heisan. Joda , her hos meg bur nok slektninger av din boasnegle. Mange. Dei er mine hagevenner. Absolutt ikkje til bry som eg har sett heller. Og her bur ingen brunsnegler…. Kanskje me må byrja med avl og salg Anne….hihi Ha det godt.

  2. Jippi! Jeg så en sånn snegle hos oss her om dagen. Hadde en formening om at den var en fiende av brunsneglen, så jeg lot den pent få være i fred. Har forøvrig aldri sett en brunsnegle på tomta vår, så det er kanskje grunnnen.

  3. Jeg bodde i Stokke/Vestfold for noe år tilbake. Der kunne jeg plukke 1-300 iberiasnegler hver kveld i sesongen..hvis jeg ville. De dukket opp over alt, krøp langs mur, vegger….i det hele tatt..uæh. For 8 år siden flyttet jeg til Ås i Akershus. Her har jeg hage på godt og vel 1 mål, uryddig sådan, til tider mye ugress, høyt gress, altså ingen plettfri hage, men jeg har knapt sett en iberiasneggel og undrer meg på hvorfor? Ikke det at jeg savner den men litt rart når jeg hører om andre, ikke langt fra oss, som har de i «bøtter og spann». Kan det være fordi vi også har mye trost? Hund? Mange katter i området? Jeg bare undres..:-)

  4. de er skikkelig lange og store i forhold til de brune og svarte sneglene i vår gate. For min 4åring og kusinemor er det nesten skummelt at den har tigerstriper 😉 Mye som må oppdages når man er liten 😀 I dag fant jeg ut at jeg kan jo abbonere på bloggen din med mail! Tusen takk, nå skal jeg få med meg ting oftere. jeg trenger ikke ukeblader når du og andre bloggere skriver så fint! Jeg har tilogmed blitt inspirert til å skrive litt selv <3 Takk for at du blogger!

    • Så koselig at jeg inspirerer, og fint at du har blitt abonent 🙂 Jeg er vel ikke flink nok til å promotere den muligheten kanskje.

  5. Da gjorde jeg også et riktig valg da jeg lot denne få være i fred i hagen min. Du ser den også i min blogg. Mye hyggelig og nyttig stoff her hos deg! Snart kommer LYKKEFUND-rosen min i fullt flor, da må du ta deg en tur i bloggen min. Den er praktfull!

  6. Samme her hos oss, Anne! Ingen brunsnegler, på tross av mange i nabolaget. Da vi overtok hagen her i fjor, fant vi massevis av snegler med hus på. Jada, vi vet at de ikke gjør på langt nær så stor skade, men virkelig … hundrevis. Så da ble det sneglesafarier om kveldene her også. Og det var da vi fant disse flotte, svære boasneglene som vi – retrospektivt klokelig – lot være i fred. Oppdrett og salg er ingen dårlig idé, tror jeg 🙂

    Men det er fort gjort å importere brunsneglen, vi fant et fint og fett eksemplar oppi potta til en busk vi kjøpte forleden …

  7. Enig. vi ser ofte denne store flotte tigeren om kvelden – den får vere i fred. Så har vi pinnsvin, den og likar snegler har eg høyrt, men dei tek vel alle både brune og stripete!

  8. Boasneglen er en innført art her i landet, og den spiser opp den sorte skogsneglen (som heller ikke er et stort hageproblem), så vel som den brune. Dessuten, i USA, der de har til dels store kolonier boasnegler, er denne et like stort problem som brunsneglen hos oss:

    «It also eats young crops faster than they can grow and so is listed as a major agricultural pest by State Departments of Agriculture from Florida[20] to Oregon.[21]»
    fra wikipedia

    så –

  9. Vi har heldigvis ikke brunsnegler. Noen ganger lurer jeg på om gartnernaboen sørger for at de ikke fins hos oss. Jordene hans omgir hagen vår. Jeg har sett noen åkersnegler av og til – de er helt grå. De eter salat, men de er ikke sånne storetere som brunsneglene. Moskusender skal ete brunsnegler, har jeg hørt. Kanskje dere har pinnsvin hos dere som spiser opp brunsneglene om natta?

    • Jeg tror ikke vi har pinnsvin, men det hadde vært kos 🙂
      Moskusender spiser snegler ja, men gjør samtidig mye ugang så nei-takk 😉

  10. Tusen takk alle sammen for hyggelige kommentarer! Setter stor pris på 😀

    Og topp å høre at vi er flere som verner om de stripene.

  11. Hei, Anne 🙂
    Lenge siden jeg har vært aktiv i bloggverden, men har lest bloggen din innimellom. Jeg har også latt tigersneglen være i fred og i likhet med deg har jeg heller ikke brunsnegl. Har sagt til alle naboene at de må verne om tigersneglen.

    Lurte på å spørre deg om et råd; kjøpte Lupinus i går og plantet i staudebedet. I dag leser jeg at planten er svartelistet og uønsket i norsk fauna, blant annet fordi den sprer seg voldsomt. Jeg synes planten er fin, men vil ikke at den skal fortrenge alle andre planter i staudebedet. Vet at jeg må klippe av blomstene før de frør seg og kan holde planten litt i sjakk med det. Er litt usikker på om jeg skal ta den ut av bedet og heller sette den ned et annet sted i hagen; har du et råd?

    Takknemlig for svar 🙂

    • La den stå i bedet og kos deg med den, og klipp av blomsterstanden når den er vissen og kast denne så går det så fint atte 🙂 Den sprer seg ikke av seg selv om den ikke får sette frø.

      Det er forøvrig ikke alle lupiner som er like problematiske. Enkelte av de som selges i hagesentere er sterkt foredlet og setter lite frø, men for å være på den sikre siden så synes jeg man kan ta alle frøstender, det gir jo forøvrig en økt sjangse for flere blomster det året 🙂

  12. Hei, Anne 🙂
    Lenge siden jeg har vært aktiv i bloggverden, men har lest bloggen din innimellom. Jeg har også latt tigersneglen være i fred og i likhet med deg har jeg heller ikke brunsnegl. Har sagt til alle naboene at de må verne om tigersneglen.

    Lurte på å spørre deg om et råd; kjøpte Lupinus i går og plantet i staudebedet. I dag leser jeg at planten er svartelistet og uønsket i norsk fauna, blant annet fordi den sprer seg voldsomt. Jeg synes planten er fin, men vil ikke at den skal fortrenge alle andre planter i staudebedet. Vet at jeg må klippe av blomstene før de frør seg og kan holde planten litt i sjakk med det. Er litt usikker på om jeg skal ta den ut av bedet og heller sette den ned et annet sted i hagen; har du et råd?

    Takknemlig for svar 🙂

  13. Det er fort gjort å ta feil av den brune og tigeren hvis man ikke er nok opmerksom på forskjellen, jeg har nok tatt feil mange ganger i tusmørket på jakt etter de brune. Men når jeg ser nøyere etter er det jo tigeren. Og de er store. Da har jeg nok ikke mange brune likevel.
    Fint å følge med litt her, gitt!

  14. Her hos meg er det både mengder av brunsnegle, samt pinnsvin, trost og Boasnegler (jeg kaller dem leoparder). De brune er ikke her i enorme mengder, bare sånn passelig plagsomme mengder at de svake eller sykelige plantene forsvinner helt. En ettårig svarthyll som hadde fått julig av elgen fikk for eksempel ikke sjans til å hente seg inn da de brune spiste hvert eneste nye skudd som kom. Jeg tror leopardene holder de brune litt i sjakk, og de spiser også opp de jeg har klippet i to. Jeg prøvde å flytte et par av leopardene opp i kaldkomposten – som er stappfull av brunsnegleyngel, men de krøp ut igjen i full fart, antagelig likte de ikke turen eller så er de veldig teritorielle slik at de ville hjem igjen…

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her