Hvorfor du ikke skal fylle tulipanvasen med vann

Tulipaner er vakre, rimelige og ganske greie å ha med å gjøre. Eneste du igrunnen behøver å tenke på er å ikke vanne de for mye.

Tulipaner er drankere. De drikker så mye som de bare kan, og jo mer de drikker jo mer vokser de. Nå kan det jo være ganske så sjarmerende med tulipaner som ligger en halvmeter utover bordet, naturligvis, men om du egentlig ikke hadde lyst på slangetulipaner så er det to triks å tenke på:

1. Snitt stilken rett over, ikke på skrå!
2. Ikke fyll vasen opp med vann

Men nb: Pass på å etterfylle så vasen ikke går tom…

Claus Dalbys Holmegårdsvase med tulipaner

De aller fleste blomster har problemer med å trekke opp nok vann og det anbefales derfor at blomster snittes på skrå da det gjør det lettere å drikke. Tulipanene og de andre løkblomstene er derimot i overkant flinke til å drikke, så de snitter vi rett over.

Vann langt oppover stilken gjør at tulipanen drikker mer enn om det er lav-vann. Det er derfor ikke så smart å fylle vasen helt opp, det holder med noen cm vann. Samtidig så må du jo passe på at det ikke går tørt i vasen, det drikkes spesielt mye første dagen så fyll på vann etter en dag.

tulipaner-vase- 1

Bonustips: For å få blomstene til å holde riktig lenge så lønner det seg å kutte stilkene på nytt igjen etter noen dager (sånn ca fire-fem feks). Jeg benytter da anledningen til å endre buketten og sette de over i en annen vase, og vips så har jeg fått en «ny» bukett i huset 🙂

Og, som med de fleste buketter så kan du forlenge livet dens ved å sette blomstene kaldere om natten. Feks ut i gangen, eller inn i kjøleskapet.

tulipan-bukett

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

20 KOMMENTARER

  1. Takk for tipset! Har irritert meg grønn mang en gang når tulipanene troner høyt over resten, samtidig som jeg har vært stolt «for noe har jeg jo gjort riktig når de vokser» hihi 🙂

  2. Så fin vase! Det med lite vann i basen visste jeg, men det med å kutte tulipanstilkene rett over var nytt for meg, så tusen takk for tipset! Jeg gjør ofte som deg så mine buketter pleier også å «krympe» og små buketter erjo også veldig fine.

  3. Et tips fra meg. Når du kjøper tulipaner og ikke skal ha dem i vase med en gang du kommer hjem. Ta da og legg tulipanene et kjølig sted, feks i kjeller eller kjøleskap. Da kan buketten ligge i flere dager uten å ta skade. Greit når det f.eks er tilbud på tulipaner på tirsdag og du skal dekke festbord lørdag kveld etc. Selv kjøpte jeg mange tulipanbuketter 20 desember og hadde flotte «nye» buketter til vertinnegaver i romjulen. Siste buketten ble satt i vann nyttårsaften og den kastet jeg 10 januar.

  4. Har forsåvidt vært klar over at man ikke skal ha mye vann i vasen, og at man skal kutte rett over. Men i jula opplevde jeg likevel at de krøp utover, er det kanskje noe med lite lys (bor på 70 grader nord, så det var mørkt i jula)? Andre som har samme erfaring?

    I tillegg til det som Anne beskriver, pleier jeg etter å ha kuttet tulipanene, å la de stå i plasten oppi vasen en stund. I tilfelle de er litt slappe vil de strekke seg opp før jeg tar de ut av støtten som plasten gir.

  5. Jeg tar med meg tulipanene inn på det iskalde soverommet vårt når jeg legger meg, da holder de seg lenge. De får ikke være med opp i senga da, men må stå på gulvet.

  6. Ett år gammel post, så ikke sikkert du ser dette, men hva med holdbarhetsmiddel? Jeg fikk blomster fra en blomsterbutikk der det sto at tulipaner ikke skal ha holdbarhetsmiddel, men på Mester Grønn fikk jeg med holdbarhetsmiddel for løkblomster. Det skulle blandes med en hel liter vann, så jeg tok mye mer vann i vasen enn jeg ellers ville gjort. Og tulipanene brukte ikke mer enn et døgn på å drikke opp alt! De vokser noe veldig og det lille vannet jeg fyller i vasen blir fort drukket opp. Bedre uten holdbarhetsmiddel, kanskje?

    • Hei Huldr,
      Jeg får alle kommentarer inn som epost, så det spiller ingen rolle om de er gamle, her snappes det opp (om jeg da ikke er for travel til å svare da, det hender).

      Holdbarhetsmiddel som er ment for løk er bra! Når du får med det så bruker du det. Tulipanene drikker ofte mye det første døgnet, så roer det seg vanligvis. Gjør de ikke det så må de alikevell få så mye vann som de ønsker, det er ikke bra å tørke ut.

  7. Takk for svar! Jeg formulerte meg kanskje litt klønete, det jeg mente var at i og med at jeg hadde holdbarhetsmiddel som måtte blandes med en god del vann, så ble jeg på en måte tvunget til å fylle vasen med for mye vann i starten slik at tulipanene vokste fort. Jeg vurderte å ta av en del av holdbarhetsmiddel/vannblandingen og spare det, men det virket lite fristende å fylle på med «gammelt» vann i vasen, så jeg fylte på alt. Men kanskje man kan gjøre det, dele opp blandingen og gi litt etter litt.

    • Hei Merete.
      Når vaser kalles tulipanvase så er det gjerne for å indikere at de har en fasong som er godt egnet for tulipaner, det vil vanligvis si at de er relativt rette i veggene, eller i det minste ikke mye innsnevret i halsen/åpningen. (tulipaner har tykke stilker og det er derfor ikke så lett å bruke innsnevrede vaser).

      Når det er sagt så skriver jeg her tulipanvase, men mener «alle vaser med tulipaner i».

      bruk den vasen som passer for din bukett og smak! Det er som sagt litt enklere å dandere i en vase som har rette eller svakt utoverskrånende vegger, men mest av alt så er vasebruk en smakssak.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her