Hvilken chilli skal vi dyrke?

I år skal vi prøve oss på chilli!
Vi har såvidt dyrket noen chilliplanter før. Men da har det vært frø jeg har fått, nå vil jeg ta kontroll og sørge for at jeg dyrker de kuleste sortene.

Vi ønsker oss et utvalg ulike chillis med variasjon i smak og utseende. Plantene får hagens beste solvegg å kose seg i, og trolig litt hjelp av hjemmelaget drivhus på våren. Jeg gidder av prinsipp ikke planter som er kjent for å lett få sykdom eller krever mye dilling for å bli bra. Sortene trenger ikke være av typen som lager mengder med frukt, smaksopplevelse er viktigere enn sjølberging.

Har du dyrket chilli? Har du noen sorter å anbefale? Eller dyrkningstips for å få de beste chilliene? Del-del, jeg blir veldig glad for tips og tenker andre også setter pris på det!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

11 KOMMENTARER

  1. Jeg pleier å dyrke de vanlige røde som selges i butikken. Chiliplantene har lang utviklingstid, så mine er sådd og har spirt. Chilene kan settes ut når det er over 8 grader om natten, samtidig med Tomatene.

    Lykke til med Chiliene Anne!

    • Randine, ja jeg veit jeg egentlig burde ha sådd de allerede, men satser på å finne noen sorter som er på den kjappe siden, og få de raskt i jorda. Det er jo stor forskjell på det for tomater, håper det gjelder for Chilli også 🙂

      Takk for tipsene!

  2. Jeg oppdaget også chillidyrking for noen år siden. Jeg har kommet fram til noen faste sorter jeg alltid må ha med, men med alle chillisorter som finnes så er det hvert år med noen nye til utprøving. Hugarian Yellow, Early jalapeno og Anaheim er blant de årvisse gjengangerne. Andre sorter jeg gjerne dyrker er Corbaci og Fish Pepper. I år skal jeg få tak i frø til sitronchili.

    Ellers så anbefaler jeg dette nettstedet, ikke minst for å finne styrken på de ulike chiliene: http://www.thechileman.org/guide_home.php

  3. Jeg anbefaler på det «varmeste». Chili Jamaican Bell, også anbefalt i siste Norsk Hagetidend. Deilig varm smak… ikke av de hotteste, men kjempegod både i varmmat og på brødskiva.
    Og så er den så dekorativ at den kan brukes som julepynt på grankransen… tredd på en sølvstreng.

    • Takk for tipset Aud irene! Bra med varme uten at det brenner, vi (eller mannen da, jeg kan ikke spise chilli pga fordøyelsessykdom) er ikke så opptatt av at det skal være hottest mulig.

      At den er dekorativ er jo gull for meg da, så får jeg brukt den jeg også, hihi 😉

  4. Jeg har ikke all verdens erfaring med å dyrke chili. Men prøvde meg på Cayenne long slim i fjor. Den fikk ikke verdens beste behandling, ble litt glemt og bare «slengt» ut i kjøkkenhagen til slutt, men jeg fikk MASSE flotte frukter.
    Med litt mer stell hadde de nok blitt modne tidligere også.
    Jeg «hager» litt som jeg lager mat, på slump, og aldri helt etter oppskriften, så hos meg må plantene være lettstelt hvis de skal overleve 😉

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her