Ekornbolig under utvikling, her er prototypen:

Jeg har lenge tenkt at jeg skal lage noen ekornboliger, men jeg har ikke riktig fått prioritert det. Men, i dag brukte mannen og jeg en par timer med blyant og målebånd, sag og drill og vips så har vi en prototype. Nå skal jeg justere litt på designet, og så blir det lagt ut bilder og byggetegninger av endelig kasse i løpet av uken. Må jo ha det klart før helgen sånn at kassen kan være med på utstillingen min på hagemessen til helgen, og sånn at mamma-ekornet mitt skal få mulighet til å flytte familien litt nærmere om hun vil 🙂

Ekornet bor sånn fra naturens side i reder relativt høyt oppe i trær. Boligene til ekornet kalles bol, og er vel lettest å beskrive som runde reder. De bygges med kvist, og fores med mose og tørt gress og hår og annet mykt.

Ekornet flytter gjerne inn i kasser om det finner noen som passer. Det trenger ikke være så komplisert, en stor fuglekasse duger, men det er noen smarte grep man kan ta som gjør kassen ekstra godt egnet. Her er hva jeg har tenkt over i forhold til kassedesignet, så kommer de endelige målene og tegninger om en par dager. Vurderingene er gjort basert på egne observasjoner på adferd, og ved å lese artikler på engelske nettsider.

ekorn-mor-1
Ekornmor kom innom og inspiserte byggingen i dag, hun ser litt skeptisk ut, eller hva?

1. Størrelse på kassen: Det skal være plass til en mor med fem-seks store barn. Og, det bør være høyde nok innvendig nok til at rovfugler ikke kan sitte i hullet og forsyne seg.
2. Størrelse på åpning. Det skal være stort nok hull til at ekornmor kan flytte ungene.
3. Det må være drenshull i bunn, og en mulighet til å åpne kassen for renhold.
4. Innsiden av kassen skal være uhøvlet eller med montert «stige» slik at ekornungene greier å klatre ut.
5. Hullet kan med fordel plasseres på siden, nær stammen. Da er det lett å smette fra kassen og over i treet. Dette er spesielt viktig for ekornungene som ikke er så flinke klatrere på sine første turer ut. Du kan i tillegg vurdere å ha en liten balkong under hullet for å hjelpe små kløner.. 🙂
– Det er i tillegg viktig at ekornkassen er enkel å bygge, dvs uten spesialverktøy og med noen ekstra tommeltotter.

Vil du se litt av underlaget for mine tanker rundt designet for kassen så kan du klikke deg inn på bildeserien fra når ekornet flyttet ungene sine ut av ei stærkasse i fjor. Stærkasser er bra for stær, ikke så bra for ekornunger… Se bilder av ekornmor som flytter ekornbarna side her

ekornbarn-ball

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

6 KOMMENTARER

  1. Så morsomt! Her kommer nok arkitekten i deg litt frem! Samen med ekornelskeren, da :-)) Det blir spennende å se det endelige produktet!

    Hilsen Annette

  2. For en flott ide! Ekorn er jo bare nydelige. Ser dem en gang i blandt her på eiendomen også…kanskje det er noe for oss. Hvorfor nøye seg med humlehotell, fuglekasser og vinterforing for fugl. Ingenting er som en hage som yrer av liv!
    Et lite spørsmål: Jeg mailet deg for noen dager siden ang opptak til hageblogger-siden. Skulle gjerne fått være med der. Er det veldig lang behandlingstid?
    Til sist: tusen takk for nydelig hagelesning. Morgenstund med kaffe og moseplassen er nå blitt obligatorisk. 😉

    Hilsen Christina

  3. Hvordan er det med hellingen på taket på kassene? Ser at fuglekasser har tak begge veier , men for meg blir det logisk at takskjegget heller nedover mot
    Hullet for å beskytte mot regn .
    Har det noe å
    Si?

  4. Hei, følger dette med interesse.:-)
    Fikk lyst til å prøve denne modellen, men lurte litt på om åpningen egentlig trenger å være så stor? Tenker her på f.eks. Skjære/kråke som da kan sitte på «balkongen» og forsyne seg. Ser i hvert fall at det dessverre skjer stadig i de burene jeg har for småfugler, hvor hullet er bare 36 mm. Noen erfaringer med dette i året som gikk?

    Mvh
    Jan Erik

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her