Hvilken morkel vokser i hagen vår mon tro?

Noe av det beste med å ha en hage er alle de uventede, ikkeplanlagte, gledene 🙂
Noe av det beste med å blogge eller på annen måte bruke internett til å dele hagegleder er at andre bidrar til opplevelsen 🙂

Som når jeg for noen dager siden oppdager en mørk mystisk sopp i bedet. Jeg blir skikkelig facinert, og tar et bilde jeg deler på Instagram. For meg var det bare en artig vekst, men Instagrambrukere kunne fortelle meg at dette nok var en morkel, og at morkler er gull!

Det viser seg nå at det er fem slike sopper i bedet, og om det nå stemmer at dette er spiselige morkler, ja da er jammen fem nok til at det går ann å lage mat på de!

morkler-hage-1 morkler-hage-2

Men. Hverken mannen eller jeg har greie nok på sopp til å hvite hvilken morkel det er, og med det vite om den er trygg å spise. Så. Da håper jeg en (eller mange) av dere lesere kan hjelpe 🙂

Jeg har tatt noen nærbilder og håper det er nok til å kunne bestemme soppene, jeg aner jo ikke hva man ser etter… Soppen bor i et blomsterbed hvor det (foreløpig) er lite planter og nesten full sol. Det god jord som er godt drenert men også holder på fukt (og blir vannet, og vi bor altså i Oslo. Det er ingen spesiell lukt på soppen.

oppdatert: jeg har fått de bestemt, se nederst!

morkel-4

morkel-2

morkel-5

morkel-3

morkel-6

Kan du hjelpe? Vi blir veldig glad for tips!

OPPDATERT:
Flere har bidratt med hjelp, takk alle sammen og spesielt takk til Edvin Johannesen. Jeg er nå overbevist om at dette er spiselig morkel, enten rundmorkel eller spissmorkel, og at det absolutt ikke er den giftige sandmorkel.
– Har du også snublet over noe du tror er morkel? IKKE bruk mine bilder og tekst som grunnlag for å bestemme, du må få en soppkyndig til å si om dine sopp er spiselige eller ikke. Men er du nysgjerrig på hva som ligger bak vurderingene om at disse er spiselige så kan du lese i denne tråden til Norsk sopp og nytteveksts forbund på Facebook

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

10 KOMMENTARER

  1. Hmmm – morkler kan være litt skumle altså! Men jeg synes det ser ut som om du har to forskjellige typer her? De spisse er spissmorkler som skal være supergode, men den med rund hatt ser ut som en sandmorkel – og den bør man absolutt ikke spise. Jeg er aldeles tullerusk etter å plukke sopp, men morkler nyter jeg kun synet av!

    • Neida. Det er nok samme typen, den ser mindre ulik ut i virkeligheten, bildet er nok litt dumt. Jeg fikk forresten et stjernetips på facebooksiden til moseplassen nå hvor det ble opplyst at sandmorkel har kammer inni, mens spiss og rundmorkel har hulrom (slik denne har).

  2. Hvor pudsigt. Jeg har for en uge siden gjort præcis samme fund i min have her i Århus, – med morkler der ser ligesådan ud! Og en meget svampekyndig ven har med bestemthed fastslået, at det danske navn er «kegle-morkel» – hvad de hedder på norsk ved jeg ikke. Men det skulle være en rigtig fin at spise, – kan ristes eller tørres. HEr i Danmark er det lige på det seneste, så næste år vil eg kigge efter dem noget tidligere.

    • Hei Marianne 🙂
      Kegle-morkel = Morchella conica = spissmorkel 🙂

      Så interessant at du har en som ligner og har fått en kyndig til å bestemme den som spissmorkel, takk for tipset!

  3. Soppen din ligner veldig på den jeg fant i min egen hage for noen uker siden. Jeg lurte også på om det var spissmorkel, og spurte derfor på nettstedet » spør en biolog» Her kan du se innlegget :

    http://www.bio.no/enbiolog/topic.asp?TOPIC_ID=44102

    Jeg har tørket dem men ikke turt å spist dem enda ;-)Hadde vert greit med en ekstra bekreftelse først da. Følger bloggen din og ser om du finner ut av det, så kanskje jeg blir litt sikrere 🙂

    • takk for tipset Linda! Jeg skal holde deg underrettet om hva jeg eventuelt kan finne ut om mine og hvordan proffene skiller de gode fra de onde 😉

  4. Soppen din ligner veldig på den jeg fant i min egen hage for noen uker siden. Jeg lurte også på om det var spissmorkel, og spurte derfor på nettstedet » spør en biolog» Her kan du se innlegget :

    http://www.bio.no/enbiolog/top

    Jeg har tørket dem men ikke turt å spist dem enda ;-)Hadde vert greit med en ekstra bekreftelse først da. Følger bloggen din og ser om du finner ut av det, så kanskje jeg blir litt sikrere 🙂

  5. Den runde er definitivt ikke sandmorkel og alle de avbildede eksemplarene her er spiselige morkler. Den runde til høyre er ganske sikkert ikke samme art som den til venstre, men absolutt en Morchella. Slekten Morchella (med samlegruppene spissmorkler og rundmorkler) er under utredning og det er opp gjennom årene beskrevet et stort antall arter. DNA vil vise hvor mange som er gode arter. Sandmorkel og blek sandmorkel tilhører en helt annen slekt – Gyromitra, og er giftig. Jeg vil heller si at hatten på dem ar hjerneaktig foldet, snarere enn med kamre.

    • Tusen takk for svar Edvin! Både her og på facebooksiden til Norges Sopp og nyttevekstforbund. Veldig hyggelig at du tok deg tid til å svare 🙂

  6. Fløtestuet spiss-/rundmorkel kreves kvalitetstilbehør! Beste som eksisterer, seriøst. Steinsopp som #2

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her