Cloche (klokker) for tandre vårplanter eller utålmodige hageeiere..

Våren kan være lunefull og vår lyst til å få fortgang på hagen på våren kan være intens. Til begge de to utfordringene kan små minidrivhus/glassklokker du setter i bedet være en riktig snedig løsning. Jeg har lest om slike i flere år, men ikke helt kommet så langt som til å teste før denne sesongen. Og ja, de funker faktisk, iallefall til en viss grad.

På engelsk kalles dette cloche. Ordet kommer fra fransk og betyr klokke og de opprinnelige clochees var glassklokker ala den du ser i innlegget her. Etterhvert har de utviklet seg til å få ulike fasonger i ulike materialer, noen køpes og noen kan du lage selv. Navnene kan jo spenne fra drivhusklokke til glassklokke til minidrivhus, eller rett og slett klokke. 

Prinsippet er enkelt nok. Når snøen har ting nok til at du ser hva du har hvor så kan du smette en slik klokke over spirepunktet. Det dannes så et beskyttet miljø hvor det ikke blåser og hvor en får en mer stabil natttempratur. Dette fører til at plantene vokser fortere og blomstrer før, og om de så plutselig får 20-40 cm snø i hodet så slipper blomsten å føle at verden er tung og vanskelig. Det kan til en viss grad holde skadedyr unna, og kan beskytte tandre ting mot hunder og overivrige gartnere som spar der de ikke burde 😉

I tillegg så er det jo et hagesmykke!

glassklokke-5

Hvor kjøpe:
– Hagesentra. Nelson garden har to glassklokker, stor og liten. Bildene her viser den store, jeg synes den lille er for liten. De fleste hagesentra har Nelson, så spør på din lokale butikk om de har eller vil ta inn glassklokkene. Eller noen andre.
Garden living har de fra Nelson, men er utsolgt akkurat i skrivende stund.
– Jeg har sett ymse varianter av glassklokker på interiørbutikker også. Obs. Pass på at de er laget i tykt glass, du har ikke lyst på glassskår i bedet… Interiørbutikker er ikke alltid så opptatt av fungsjon på slike ting 😉
Lavendula har noen ulike i plast
– Jeg har også sett cloche-er i tre og glass på hagebutikker, men akkurat nå fant jeg ingen når jeg søkte. Men skulle bli bra forundra om feks Krukkegården ol ikke har noen ulike varianter.

Lag de selv:
Om du har tilgang på halvliters-drikkebegere så gjør de susen. Se bare her hos Claus Dalby! Eller du kan skjære ut bunnen på en plastflaske og sette over planta. Behold skrukorken som en ventil, praktisk om du velger å beholde den på så lenge at sola har futt.

glassklokke-3
Svarttrosten var veeeldig nysgjerrig på hva dette kunne være…. 😉

Jeg har hatt tre slike klokker i hagen i noen uker nå, og jeg kan se forskjell på utvikling hos de plantene som står innenfor og utenfor klokka. Det går rett og slett fortere å gå fra spire/knopp til blomst. Dette er absolutt ikke en må-ha ting, men kjekk å ha er den absolutt 😉

– Har du erfaring med klokker?

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

7 KOMMENTARER

  1. Hei Anne,
    takk for en alle tiders blog. Kom over den «rent tilfeldig» og er nå innom hver dag! Masse inspirasjon og hageglede og ikke minst vakre bilder som gir ren glede!!
    Ang. glassklokker så går det like fint med helt vanlige norgesglass, store syltetøyglass osv..som enten står i kjelleren eller bare blir kastet og SÅ stygge å se på er de da heller ikke;-)
    Selv bor jeg i sør tyskland og været her byr på mange utfordringer;-) Veldig skiftende, alt fra bikkjekaldt
    til saharavarme:-( og det i løpet av få dager:-( opp og ned hele tiden! Idag ventes det storm og plaskregn…
    Men våren kommer….før eller siden;-)
    Hilsen Annette

    • Hei Annette 🙂
      Så koselig at du har glede av bloggen! Og takk for tipset med norgesglass, det funker sikkert superbra!

  2. Jeg har bare lest om slike klokker og sett bilder av dem. De ser både praktiske og pene ut, synes jeg. Her ligger imidlertid fortsatt snøen… Ingen plantespirer som kan beskyttes i en innglasset verden er i sikte foreløpig.
    Lykke til med dine og riktig god påske 🙂

  3. Sånne skulle jeg hatt i forrige uke da det lavet ned!
    Men våririsen klarte seg likevel, selv med snø- yre barn som hoppet oppi bedet…

    Klokkene er jo dekorative, plas er ikke like pent – men gjør nytten.
    Jeg satte en plasskål over en liten plante for å beskytte mot snegler, det hjalp.
    Og så har jeg en liten glassklokke, den har jeg brukt til å fremheve små, søte skjønnheter.

    Skulle gjerne hatt fler, og så ønsker jeg meg en i terrakotta til å ha over rabarbraen!

    God påske, og god bedring!

    • Oioi… Heldige barn, og heldige våririsen også…
      Når det gjelder plast ja, jeg angret jo ganske kjapt på snødagen på at jeg ikke gikk ut kvelden før og satt masse plastkasser over det som var i blomstring. Jeg visste jo at det skulle komme mye snø, men trodde vel ikke egentlig helt på det… Det gikk jo bra med de, men mange sleit litt under tyngden av snøen.

  4. Sånne skulle jeg hatt i forrige uke da det lavet ned!
    Men våririsen klarte seg likevel, selv med snø- yre barn som hoppet oppi bedet…

    Klokkene er jo dekorative, plas er ikke like pent – men gjør nytten.
    Jeg satte en plasskål over en liten plante for å beskytte mot snegler, det hjalp.
    Og så har jeg en liten glassklokke, den har jeg brukt til å fremheve små, søte skjønnheter.

    Skulle gjerne hatt fler, og så ønsker jeg meg en i terrakotta til å ha over rabarbraen!

    God påske, og god bedring!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her