Inspirasjon, hageglede og hagetips med Anne Havåg Holter-Hovind

MOSEPLASSEN

Meny     Søk

Dette gjør du i hagen i februar

anne-islyktFebruar, vinter, snø, is. Er det noe å gjøre i hagen da da tenker du kanskje?
Og jovisst er det det! Ikke så mye av «plikt», men mye for fryd :)

Jeg liker vintermånedene jeg, de gir meg variasjon. Jeg bodde en gang i forrige århundre et år i Los Angeles. Deilig med varm sommer, men der fikk jeg se hva varme vintere kostet; tre kjedelige måneder som bare var møkkete og brune. Nei, da vil jeg heller ha is og snø, med skigåing og islyktproduksjon, og rim på bjørketrærne og snømenn i hagene. For så å få irrende grønn vår, med jublende fugler og spirer som ikke kan komme seg fort nok opp av bakken.

Og ja, jeg gleder meg til våren, men først februar, den siste rene vintermåneden for mange av oss. Nå kan vi nyte vinteren, sørge for at snøen ikke gjør skade, hjelpe de små hagevennene våre og om vi har lyst starte litt forsiktig vår inne.

Unngå skader fra snøen:

Mye tung snø fører til at grener kan bøyes ned og deformeres eller brekkes, spesielt på de vintergrønne buskene, inkludert hekken. Ta deg en tur ut i hagen og rist den tunge snøen av, så er problemet avverget. Du kan velge å binde sammen busker som er utsatt for snøbrekk også, det er det da natuligvis smartest å gjøre på høsten.

Har du drivhus? Fjern jevnlig snøen fra taket på det også. De fleste drivhus tåler noe snø, men ikke store mengder.


Planter og knoller som overvintres:

Sjekk opp planter du har satt til overvintring i kjeller, nå kan det være verdt å se etter om de trenger litt vann. Men ikke vann for mye, frem til du setter de varmt og lyst så trenger de lite fukt. Du kan flytte plantene lysere og varmere allerede nå om du vil, og har planterom med ekstrabelysning, da kan du etterhvert ta stiklinger og starte nye planter. Har du ikke ekstra belysning så er det bedre å la plantene stå kjølig.

Sjekk også opp knoller du har satt til overvintring, som feks georginer. Pass på at de ikke står for kaldt så de fryser. Sorter ut de som begynner å bli veldig rynkete og gi de en dusj vann. Finner du noen som har begynt å råttne så skjær vekk de skadede arealene og oppbevar resten av knollen separat fra de friske.

dahlia-knoll


Stell godt med hagegjestene:

Har du fugler og ekorn i hagen? Husk å gi de mat og husrom!

Mot slutten av måneden begynner det å bli på tide å henge ut fuglekasser, det kan du lese om i denne bloggposten her, og så kommer det et nytt innlegg på det litt ut i måneden.

Det er enkelt å mate fuglene, og det gjør virkelig en stor forskjell både for fuglens overlevelse, og for dine sjangser til å få oppleve fuglene nært på. Jeg har skrevet mye om å mate fugl:
Fire krav du bør sette til en fuglemater
Hvilken typer fuglematere finnes
Hva spiser fuglene på foringsplassen
Hvordan lage en populær foringsplass

svarttrost-epler


Beskjære

Noen (en del) trær og busker kan med fordel beskjæres senvinters. Jeg har nå begynt så smått på en bloggpost på temaet, publiseres midt i måneden tenker jeg, må gjøre grundig reseach først så det blir rett for hele landet.


Tyvstart våren inne:

Så søte små frø. Du kan starte å så allerede nå, om du har lyst og tilbyr plantene ekstralys utover hva de kan få i vinduskarmen. Les om å så frø her, om planterom/ ekstralys her, og hvor du kan kjøpe frø her.

Ta inn grener og driv frem blomster. Det er nok litt tidlig å starte med dette for de fleste sånn helt i starten av måneden (buskene er ikke helt klare enda), men prøv deg frem! Gullbusken er noe av det villigste, den lager raskt gule stjerner i hjemmet ditt om du klipper av noen grener. Les mer om å drive frem grener her.

spirer-lang


Legg planer for neste hagesesong:

Det kan være lettere å se muligheter i hagen nå på vinteren når bladene er borte fra busker og trær og snøen lager en hvit sammenhengende flate. Kanskje du oppdager at det egentlig er utsikt bak den tette buskaset, eller at det er deler av hagen du aldri bruker på sommeren. Tråkk opp planer for nye stier og bedkanter i snøen (eller bruk en sprayboks og fargelegg snøen!) og ta bilder og noter ned etterpå hva du har tenkt, både for flater og beskjæring av trær og busker.


Ha det gøy med kuldegradene:

Lag islykter! Jeg har blogget mye om islykter, med forklaringer på hvordan lage ulike typer: Ballongislykt, bøtteislykt, dekorert islykt med form, dekorert islykt uten form.

Lag små og store kunstverk med snøen! Benytt anledningen til å lage snølykter, snømenn, snøhuler og annet gøy du ikke kan gjøre de snøfrie månedene i året. Og ikke minst, ta deg tid til å nyte rimen som henger på trærne og snøen som daler. Hurra for vinteren :)

vinter-rim

Del

13 kommentarer til Dette gjør du i hagen i februar

 1. Odd m sier:

  Når kan jeg kalke og gjøtsle plenen ?

 2. Anne sier:

  Hei Odd :)
  Kalking og gjødsling er ikke aktuelt før et stykke ut på våren når bakken har tint, ingen vits at det sklir rundt oppå bakken og bare renner av og til steder du ikke har bruk for det. Jeg har forstått det slik at det til Norske forhold anbefales å kalke på høsten, ikke våren, men akkurat det er neppe så farlig. Gjødsel gir du på våren når plantene har kommet i vekst, og så er det veldig fint om du gjentar noen ganger gjennom sesongen, en plen skal helst gjødsles litt og ofte.

  Veit du forresten at det er nokså vanlig å overkalke plenen? De fleste gressplener trenger ikke å kalkes, og absolutt ikke hvert eneste år. Det er altså bortkastet arbeide og penger, og dessuten så har røtter vanskelig for å ta til seg næring fra jorda om den er for basisk, så det er ikke bare å kalke i vei, ta heller en jordprøve først.

 3. Solveig Fjermedal Herheim sier:

  Så bra! Jeg gleder meg til å se hva som kommer 1. februar. Jeg var på jakt etter akkurat hva man kan gjøre i hagen måned for måned, så dette tror jeg blir midt i blinken:)

 4. Hei,
  Kjenner du til små luftplanter,tillandsia,som eg kan kjøpe?
  Svar gjerne med email eller på facebook,hilsen Vigdis

 5. Anne sier:

  Solveig, da håper jeg du blir fornøyd :)
  Vigdis, jeg har dessverre ingen tips til tillandsia

 6. Solveig Fjermedal Herheim sier:

  Veldig fornøyd, tusen takk:)

 7. Tilbaketråkk: Ny serie: Hva kan gjøres i hagen denne måneden | Moseplassen

 8. Henriette sier:

  Hei, takk. For inspirerende blogg!
  Kanskje du kan hjelpe meg med en ting, jeg har et plommetre og en rhododendron like ved. Siden av som begge har en slags hvit lav på seg, delvis over knopper og stamme.. Førbladene faltav, så jeg at de var ru på undersiden, samme med plommene.. Bør jeg skjære den ned?
  På forhånd takk

 9. Anne sier:

  Hei Henriette :)
  Dessverre, jeg har ikke noe kunnskap om det du spør om. Jeg anbefaler at du spør inne på hageforumet http://www.hagegal.no Der er det masse kompetente folk som forhåpentligvis kan gi svar. Legg til litt mer informasjon i spørsmålet ditt; ser trærne syke ut utover at de har lav? Har dette foregått over tid?

 10. Sakura sier:

  Vinterlykke! Tok inn kirsebærkvister for 14 dager siden, og i dag blomstret de for fulle mugger! 1. februar:)! I Trøndelag. Itjnå å vent på. Ut å sank!!

 11. Trine sier:

  Hei! Har sett filmen din om pelargonier. Flott! Men jeg har tre stående som jeg har overvintra og nå er det vel på tide å ta dem fram (til morsdag sier mora mi). De har fått en del lange hvite/lysegrønne skudd. Hvor mye skjærer jeg av?

 12. Anne sier:

  Hei Trine. Det kommer ann på hvor tynne og slengete skuddene er, men jeg pleier å ta de langt ned, enten helt ned eller iallefall til litt over første nye blad.

  • Trine sier:

   Flott!
   Da gjør jeg det.
   Jeg ble så glad av bloggen din. Så mye fint du lager og skriver om, på et begripelig vis. Nå gleder jeg meg til å dulle med pelargoniene, skal jammen ruske opp i røttene også!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Velkommen

Jeg er Anne - hageentusiast og arkitekt, og driver Moseplassen, Norges største hageblogg.

Jeg brenner for hage og uterom, plante- og dyreliv, og deler alt dette her på bloggen, i magasin og i følgende kanaler:

INSTAGRAM --- PINTEREST --- FACEBOOK --- YOUTUBE--- TWITTER

Få nye innlegg levert til din Epost-adresse

Nyhetsbrev

Blogglistenhits

Moseplassen drives av Anne Havåg Holter-Hovind

Ta kontakt via kommentarfeltene, eller ved epost til (anne @ moseplassen.com)


Bloggurat