Dette gjør du i hagen i februar

anne-islyktFebruar, vinter, snø, is. Er det noe å gjøre i hagen da da tenker du kanskje?
Og jovisst er det det! Ikke så mye av «plikt», men mye for fryd 🙂
Jeg liker vintermånedene jeg, de gir meg variasjon. Jeg bodde en gang i forrige århundre et år i Los Angeles. Deilig med varm sommer, men der fikk jeg se hva varme vintere kostet; tre kjedelige måneder som bare var møkkete og brune. Nei, da vil jeg heller ha is og snø, med skigåing og islyktproduksjon, og rim på bjørketrærne og snømenn i hagene. For så å få irrende grønn vår, med jublende fugler og spirer som ikke kan komme seg fort nok opp av bakken.
Og ja, jeg gleder meg til våren, men først februar, den siste rene vintermåneden for mange av oss. Nå kan vi nyte vinteren, sørge for at snøen ikke gjør skade, hjelpe de små hagevennene våre og om vi har lyst starte litt forsiktig vår inne.
Nedenfor finner du noen ulike forslag til aktiviteter du kan ta for deg nå i februar:

Unngå skader fra snøen:

Mye tung snø fører til at grener kan bøyes ned og deformeres eller brekkes, spesielt på de vintergrønne buskene, inkludert hekken. Ta deg en tur ut i hagen og rist den tunge snøen av, så er problemet avverget. Du kan velge å binde sammen busker som er utsatt for snøbrekk også, det er det da natuligvis smartest å gjøre på høsten.
Har du drivhus? Fjern jevnlig snøen fra taket på det også. De fleste drivhus tåler noe snø, men ikke store mengder.
sno-fuglemater
 

Planter og knoller som overvintres:

Sjekk opp planter du har satt til overvintring i kjeller, nå kan det være verdt å se etter om de trenger litt vann. Men ikke vann for mye, frem til du setter de varmt og lyst så trenger de lite fukt. Du kan flytte plantene lysere og varmere allerede nå om du vil, og har planterom med ekstrabelysning, da kan du etterhvert ta stiklinger og starte nye planter. Har du ikke ekstra belysning så er det bedre å la plantene stå kjølig.
Sjekk også opp knoller du har satt til overvintring, som feks georginer. Pass på at de ikke står for kaldt så de fryser. Sorter ut de som begynner å bli veldig rynkete og gi de en dusj vann. Finner du noen som har begynt å råttne så skjær vekk de skadede arealene og oppbevar resten av knollen separat fra de friske.
dahlia-knoll

Stell godt med hagegjestene:

Har du fugler og ekorn i hagen? Husk å gi de mat og husrom!
Fuglekasser og ekornkasse gir dyrene en ekstra grunn til å være i hagen din. Kjøp de på butikk, eller snekre selv
Generelle fuglekassetips
– Byggetegninger for fuglekasse med skråtak
Byggetegning for fuglekasse med flatt tak
Byggetegning for ekornkasse
Og så kommer det en bloggpost om fuglekasser du kan kjøpe sånn i løpet av måneden 🙂
Det er enkelt å mate fuglene, og det gjør virkelig en stor forskjell både for fuglens overlevelse, og for dine sjangser til å få oppleve fuglene nært på. Jeg har skrevet mye om å mate fugl:
Fire krav du bør sette til en fuglemater
Hvilken typer fuglematere finnes
Hva spiser fuglene på foringsplassen
Hvordan lage en populær foringsplass
Og har du lyst på en bok propp full av fuglegleder og fugletips så anbefaler jeg min egen bok Fuglefryd 🙂 
fuglekasse-fuglefryd-fugl

Beskjære

Noen  trær og busker kan beskjæres senvinters, om du vil. Men egentlig er det bedre å vente til du ser hvordan de har greid vinteren. Både fordi det gjør at du ser hva du skal gjøre, men også fordi det faktisk er best for plantene. Så, jeg venter, og venter derfor også med å gi deg tips 🙂

Tyvstart våren inne:

Så søte små frø. Du kan starte å så allerede nå, om du har lyst og tilbyr plantene ekstralys utover hva de kan få i vinduskarmen. Les om å så frø her, om planterom/ ekstralys her, og hvor du kan kjøpe vanlige frø her og her om du satser økologisk.
Ta inn grener og driv frem blomster. Det er nok litt tidlig å starte med dette for de fleste sånn helt i starten av måneden (buskene er ikke helt klare enda), men prøv deg frem! Gullbusken er noe av det villigste, den lager raskt gule stjerner i hjemmet ditt om du klipper av noen grener. Les mer om å drive frem grener her.
spirer-lang

Legg planer for neste hagesesong:

Det kan være lettere å se muligheter i hagen nå på vinteren når bladene er borte fra busker og trær og snøen lager en hvit sammenhengende flate. Kanskje du oppdager at det egentlig er utsikt bak den tette buskaset, eller at det er deler av hagen du aldri bruker på sommeren. Tråkk opp planer for nye stier og bedkanter i snøen (eller bruk en sprayboks og fargelegg snøen!) og ta bilder og noter ned etterpå hva du har tenkt, både for flater og beskjæring av trær og busker.
islykt-hjerter-2

Ha det gøy med kuldegradene:

Lag islykter! Jeg har blogget mye om islykter, med forklaringer på hvordan lage ulike typer. Ta turen innom islyktoversikten så er jeg sikker på at du får lyst og kunnskap nok til å lage noe kult og unikt.
Lag små og store kunstverk med snøen! Benytt anledningen til å lage snølykter, snømenn, snøhuler og annet gøy du ikke kan gjøre de snøfrie månedene i året. Og ikke minst, ta deg tid til å nyte rimen som henger på trærne og snøen som daler. Hurra for vinteren 🙂
vinter-rim