Dette gjør du i hagen i april

Kribler våren i deg? Går du gatelangs og speider etter bare flekker? Har du fått små løkspirer i hagen? Eller er ikke våren kommet lengre enn til istappstadiet hos deg?

Vel, nå er det april, og i april skjer det mye så nå er det bare å holde på hatten, finne frem solbrillene og benke seg til for å nyte oppstarten av hagesesongen.

Ja, husk å nyte, det er faktisk det viktigste med hele hagen!


Men, du kom vel ikke til denne artikkelen for å høre formaninger om å kose seg i hagen gjorde du vel, du vil ha tips du, tips til hva du kan gjøre? Her er de:

Lag egne planter!

Du kan tyvstarte med frøsåing inne i vinduskarmen. Og du, det står bak på frøpakken hvor tidlig frøene bør såås, ingen skam å så sist i perioden!
• Her kan du lese om hvordan så og stelle småplanter
• Her kan du se hvordan prikle
• Hvordan (og hvorfor) toppe og stikle
• Her viser jeg hvordan stelle pelargonia 

Trenger du å handle frø, planter, hagedingster og annet? Du er ikke lengre nødt til å begrense deg til din lokale butikk, du kan handle på nett og få det sendt pr post! Her finner du norske nettbutikker, og her er en liste over gode generelle frøforhandlere, og her finner du et utvalg med fokus på økologiske frø.

Hjelp dyrelivet

snekre en ekornkasse!

• Fuglekasser. Henge opp nye, tøm gamle (om de da ikke allerede er tatt i bruk). Les generelt om fuglekasser her, og her finner du mine egendesignede fuglekasser med byggetegninger, og i denne bloggposten finner du kasser du kan kjøpe om du ikke er snekkerlysten.
• Fortsett å mat fuglene! Jupp, ikke slutt bare fordi snøen har gått. Les her om hvorfor du bør fortsette å mate en stund til.
Bygg hus til ekornet! 
• Pst: Jeg har skrevet en bok om fugler og ekorn i hagen. Masse glede, og masse tips. Les om den her. 

Jobber for terrassen/ balkongen/ trappa:

• Om du fortsatt har snø, måk den vekk fra terrasse, balkong og andre steder du kunne tenke deg å sitte. Du trenger oftest ikke måke nøye, bare du får vekk nok til at sola kan se litt av terrassen her og der så smelter den resten raskt.
• Sett ut krukker med vårblomster. Stemor og vårløk tåler endel minusgrader uten at blomstringen tar skade av det. 5-8 grader minus går fint, om de står lunt til og om vårløken ikke har stått inne og blitt lang og slengete først. Les her om hvilken planter som kan stå ut før det er frostfritt. Husk å herde plantene først, les om det her
• Ta frem hagemøblene. Vask de gjerne om det trengs.
• Se litt godt på terrassegulvet. Er det litt grønt eller møkkete? Da kan det være lurt å skrubbe det. Enten du har ubehandlet gulv eller det er beiset. Fint å få av vinterens alger før de sprer seg enda mer.

Og pst, jeg sverger til naturlige gulv, de er nydelige både å gå på og se på. Les her for tips om hvordan vi overflatebehandlet vår terrasse, jeg sverger nemlig til å ikke beise eller olje…

Reklame:
Oppdatert 2019: I nyhagen gikk jeg for å behandle gulvet med Sioox, som er en naturlig overflatebehandling som gir det samme naturlige gulvet, men har mer beskyttelse. Det kan du lese om her. (sponset bloggpost). (Kommer en oppdaterinde bloggpost på erfaring med det snart)
 

Hagejobbing du kan gjøre:

snoklokker-spirer

• Registrer hvor snøen forsvinner først, hvor det spirer tidlig, og hvor det kunne ha spirt tidlig om det var noen planter der. Noter ned, gjerne ved å ta bilder som du skriver ut på papir og noterer oppå. Disse notatene tar du frem om en par månder og flytter vårblomstrende stauder dit, og til høsten kjøper du løk ala krokus mm og setter der. Dette er et veldig banalt tips, men overraskende viktig, for du kommer til å ha glemt hvor du burde ha hatt vårblomster om en måned… 😉

• Lyst til å rydde opp i bedene? Fjerne gamle stilker og døde blader? Gjør det som kjennes rett for deg, men for plantenes del er det en fordel om det brune får være der en stund til. Det beskytter de små spirene mot kald vind. Når du klipper ned og raker sammen så lønner det seg å ta vare på det brune, enten grave det rett ned i et bed, eller samle sammen og lage en kompost. Dette brune blir udmerked mat for hagens småkryp, som igjen gjør at du får den aller beste jorda.

• Jordforbedre: Spre gjerne ut jordforbedrende, i form av gressklipp, døde blader, kompost fra egen hage eller kompostert husdyrgjødsel. På engelsk heter dette å mulche og det bidrar til en levende jord. Levende jord = friskere & mer næringsrik jord = friskere planter. Mao, du tar de brune bladene du akkurat fjernet fra der du ikke vil ha de, og legger ett sted det ikke plager deg at de ligger. Gjerne tykt lag. (obs, dette er ikke nødvendigvis så lurt om du har mye snegler)

• Busker og trær som kjøpes i dvale kan plantes ut så snart bakken er tint.

• Når bakken har tint så kan du begynne å så. De fleste frø våkner så til og spirer når de synes det er passe varmt. Men feks bønner kan du med fordel vente med å så til det er betydelig varmere, ellers kan frøene råtne.

• Har du snøklokker, klosterklokker og vinterblom? Når de har visnet ned så kan du grave opp tette tuer og dele opp og plante ut igjen, så får du store tepper av snøklokkene, eller gi vekk en klump til venner som ønsker seg snøklokker. Løkene tåler dårlig å tørke og det er derfor vanskelige å dyrke frem av løk man kjøper i hagesenterene, få de heller av venner.

• Luke. Det er supersmart å luke tidlig i sesongen! Nå sitter ugress så løst som det aldri vil gjøre senere, og det er enklere å komme til mellom alle plantene.

Hagejobber du bør la være, eller vente en god stund til med:

• Beskjæringslysten? Vent med å beskjære busker og trær! Fjern døde og brekte grener, men utover det så indikerer ny forskning at du bør vente til sommeren. Les hva Morten Bragdø sier om beskjæringstidspunkt her

• Gressplen? Sikkert noe smart du kan gjøre med gressplenen, men det er ikke sikkert du trenger å kalke. Kalking av plen har lite for seg med mindre du har foretatt en jordanalyse og det viser seg at jorda er sur. (Du kan finne ph-papir på velassorterte hagesentere). Seiglivet myte godt oppmuntret av kalgselgere og folk som liker å føle «de har gjort noe» det der. Utover det så overlater jeg til andre som kan mer om temaet om hva man skal og ikke skal gjøre med plen.

• Vent med å kjøpe vanlige sommerblomster til det er varmt nok! Noen få utvalgte kan få bo ute nå med sporadiske frostnetter (du finner som sagt 23 skjønnheter her). For de fleste andres del så bør det være minst fem grader pluss, helst ti og i noen ekstreme tilfeller som tomat og basilikum minimum femten. For de fleste i Norge vil det si å vente til mai eller juni. Om du setter de ut for tidlig så risikerer du at de får sjokk og går i streik. En par kalde netter kan gjøre at de ikke vil vokse mer på en hel måned.

• Vent med å ta ut planter du har sådd eller overvintret inne. De skal ikke ut før det er minst fem varmegrader i lufta, døgnet rundt! Noen må/bør du vente til det er ti grader. Før det kan de få komme ut på dagsferie, og bo inne om natten. Husk at planter trenger en uke på å danne solkrem i bladene, så sett de i skyggen i starten. Les om herding av planter her. 

Fortsatt vinter i hagen din og langt unna å kunne følge tipsene over?
Titt artikkelen om hva du gjør i hagen i mars, sikkert noen mer relevante tips for deg der.
Og ja, ikke for å mase. Men husk å nyte våren og hagen nå da, både mens du holder på å jobber, og innimellom!!