Dette gjør du i hagen i mars:

Mars. For mange av oss måneden hvor solen begynner å få tak, fuglene er på vei hjem, spirene er på vei opp og forventningene bobler.
Jeg synes det viktigste i mars er å nyte. Nyte sola som skinner, istappene som drypper, den «festlige» speilblanke holka som oppstår i trappa… og ikke minst fuglesangen og de små skattene solen lokker frem. Men, det er naturligvis også litt hagejobbing du kan gjøre, og litt du kan la være å gjøre 😉
Siden mars er så veldig ulik for ulike deler av landet så vil det variere hva som passer for hver enkelt hageeier, jeg har derfor delt tipsene opp i tre bolker.
1. Innendørshaging vi alle kan bedrive
2. I hagen mens snø og is råder
3. I hagen når våren tar tak
snoe-vaar


Innendørs:

  • Ta inn grener fra hagen og driv frem blomster og blader. Fantastisk koselig å følge de små skuddene jobbe seg frem, og koster absolutt ingen verdens ting. Les mer om å drive frem grener her. 
  • Så frø. Dersom du har ekstrabelysning og frø som trenger det så kan du så allerede nå, har du ikke det så bør du vente til april. Her finner du tips om hvor kjøpe frø,  og her kan du lese om hvordan så og stelle småplantene.
  • Ta frem pelargoniaer fra kjelleren og vekk de fra vinterdvalen. Les om vårstell av pelargonia her, med video som viser hvordan potte om og ta egne stiklinger. Har du overvintret andre sommerblomster så er det på tide å vekke opp og eventuelt ta stiklinger av disse også.

.
Ekornbarn på ekornkasse
.

Små og store jobber i hagen selv når det er snø:

  • Har du fuglekasser i hagen? Da bør du sporenstraks renske oppi de, altså ta ut fjorårets redemateriale. Har du ikke fuglekasser så synes jeg du skal vurdere å skaffe deg det. Jeg har samlet informasjon om fuglekasser her, med lenker til gode byggetegninger. Eller du kan lage en ekornkasse!
  • Dekke vintergrønne planter som er utsatt for tørke. Vintergrønne planter som er nyplantede i fjor, eller som står ekstra utsatt til vil kunne ha godt av en liten vårfrakk for å beskytte mot den uttørrende vinden og harde vårsola. Det er vanlig å bruke strie til dette, og den bør legges på nå.
  • Dersom du får snøfall så pass på at snøen ikke blir liggende i store mengder på buskene slik at grener bøyes ned og brekker. Rist den rett og slett av grenene.

.
snoe-vaar-2
.

Når våren begynner å ta tak på snø og is

  • Plant deg en vårkrukke! Her har jeg en oversikt over 23 planter som tåler minusgrader.  Husk å herde alle planter først, det kan du lære om her. 
  • Ettersom snøen smelter så bør du følge med litt i hagen. Hvor forsvinner den først? Skriv det ned, og til høsten så kan du kjøpe inn noen krokus eller annet tidligblomstrende å sette der. Merk deg hvor i hagen det er lunt og godt tidlig på året, kanskje du skal lage en ekstra liten sitteplass der senere i år?
  • Prøv å noter deg gjennom hele året om du synes hagen har nok «interesse», eller om det er perioder hvor hagen har lite å by på av blomstring og annet dekorativt. Dersom du oppdager at du har lite som blomstrer tidlig, eller at det plutselig blir en kjedelig periode uten blomstring så noterer du det ned, og kan så senere på året gå tilbake til listen din og finne planter som kan passe. Det er så lett å glemme dette den dagen du skal lage planer, så noter ned når det er kjedelig, og hvor du savner å ha «futt». (Og husk, det er lite vits å ha de første vårblomstene under snøhaugen eller bak huset du aldri er)
  • Måk vekk snøen fra terrassen, ta frem noen av utemøblene og sett deg ned med en kaffekopp 🙂
  • Vann! Jupp. Om det blir tørt så er det lurt å vanne det som står i krukker, spesielt under tak, og det kan være lurt å vurdere å vanne bladverket på vintergrønne planter. Sola lurer plantene i gang før bakken er ferdig tint, og plantene må dermed greie seg med bare en bitteliten del av rotsystemet sitt, og å få vann på bladene hjelper.
  • Dersom du bor i de delene av  landet som får tidlig fri fra nattefrosten og vil fordrive så kan du vurdere å sette knoller til fordrivning inne allerede nå i mars. Dette gjelder feks begonia og georginer. Disse plantes da i jord og settes i vinduskarmer. (Jeg fordriver ikke mine georginer i det hele tatt, jeg setter de rett ut, men det er mulig å tyvstarte nå). De som ikke får frostfritt før litt ut i mai bør vente med å fordrive, de fordrevne plantene kan ikke plantes ut før det er over minst grader om natten, og blir de stående for lenge inne så blir det bare svake og dårlige planter av de. Georginer vil ha det enda varmere enn som så, og det er dumt å være for tidlig ute!

Jobber du dropper å gjøre:

  • Ikke rydd vekk det døde fra bedene riktig enda, vent til plantene har begynt å ha tydelige skudd. Tykke tepper av blader bør du lette litt på, men ellers bør det stå igjen stilker og blader til de direkte er i veien for de ferske spirene. Det beskytter plantene mot den kalde vinden.
  • Ikke beskjær! Ja, jeg veit det er vanlig å beskjære nå, og det er jo ikke det at det er galt, men det er faktisk bedre å vente til sommeren. Å vente er bedre for plantene, og enklere for deg som skal beskjære. Fruktbønder og gartnere beskjærer ofte nå, men det er fordi de har mye å gjøre på sommeren.

.
anne-krukker
SaveSave