Levende hager

En levende hage er en hage hvor dyr ønskes velkommen. Fugler, ekorn, pinnsvin, flaggermus, sommerfugler, humle, biller, edderkopper, mikroorganismer og mye mer kan være viktige bidragsytere til en spennende hage. De skaper flotte opplevelser, og de bidrar til en komplett og sunn hage, og hagen bidrar til å opprettholde biologisk mangfold.
Les mer om hvorfor ha en levende hage her
 

Slik kan du gjøre hagen din populær:

Velg nyttige planter. 
– Her finner du en oversikt over planter som er populære hos humlene og de andre pollinerende insektene.
– Her finner du oversikt over noen planter med gode frø til fuglene og ekorna
– Og generelt, plant busker og trær med bær! De fleste bær er populære vintermat for fuglene.
– Store trær og tette busker har stor verdi for fuglene og ekorna som gjemmesteder og boliger. Så ikke kapp ned trær bare fordi de lager litt skygge. Det er dessuten massevis av insekter som trives i barken på gamle trær, så de er verdifulle på mange måter.
.
Tilby vann:
Både fugler, ekorn, pinnsvin, frosker og insekt blir glade for å få vann å drikke og bade i. Sett ut en bolle, eller lag en liten dam. Det er ikke noe poeng at vannfatet er på høy stilk, gjestene foretrekker faktisk om det er på bakken, men sørg for at det er åpent rundt slik at katter ikke kan gjemme seg og angripe.
– Se video av ei linerle som vasker seg
– La deg inspirere av ekornet som drikker
.
Ikke rydd over alt
Det er veldig fint for hagen om du kan tillate litt forfall og «rot». Det du ser på som rot er nemlig mat og bolig for mange insekter.
– Komposter! Enten i en kompostbinge, eller du kan rett og slett grave ned bladene i jorda. Kompost gir flott jord, og god jord gir sunne planter.
– Har du areal som ligger delvis brakk i påvente av å lage bed? Dyrk grønngjødslende planter
– Dekk bar jord med gressklipp, feks under bærbusker. Gresset omdannes til jord og gjør meitemarken lykkelig. Og gressdekket gjør at du slipper å luke så mye, og det begrenser avdampning fra jorda så du slipper å vanne så mye
– La gjerne gamle trær stå og råtne på rot. Fjern farlige grener, men behold stammen – super bolig for insekter.
– Har du en litt bortgjemt del av hagen så kan du vurdere å la brennesle, tistel og borre få vokse der. De er nemlig gode vertsplanter for sommerfugllarvene. Bare sørg for at de ikke får sette frø..
– Kompost kan være fint å se på, lag levende gjerde!
.
Ikke bruk gift!
Det er fristende å ty til gift når en ser et ukjent kryp eller ikke helt gidder å luke. Prøv å la være! Gift skader ikke bare akkurat det skadedyret en ønsker å bli kvitt, det kan også skade de nyttige vennene direkte og indirekte. Trikset er å heller sørge for at hagen selv ordner opp. Det gjør du på to vis: Legg tilrette for at skadedyrenes fiender er velkommen, dvs fugler og ekorn og padder osv. Dessuten, sørg for at plantene holder seg friske og fornøyde, friske planter er mye mindre utsatt for angrep. Levende jord gir friskere planter, så tilfør kompost og husdyrgjødselbasert næring og husk på å vanne.
– Jeg regner  nemaslug som relativt «snill». Har man mye snegler så synes jeg det er helt greit å bruke det. Det er rimelig målretta og alternativet er jo at man blir småsprø hagehater.. Et annet snilt middel er rådyravskrekkeren Revira.
– Les her om hvordan vi har en hage uten å bruke gift
.
Tilby ekstra boliger og mat
Les om fuglemating
– Les om ekornmatere eller å bruke fuglematere til ekorn
Bygg en fuglekasse
Bygg en ekornkasse
Kjøp en fuglekasse
– Jeg har ikke skrevet om, men det kommer: insektsboliger og humleboliger (humlene må ha sine egne).
.

Om bestemte dyr:

Alt du trenger å vite om fugl i hagen, inkludert tips til matere og boliger.
Om ekorn
Om sommerfugler
Om humler
Våren 2014 hadde jeg en inspirasjonshage og foredrag under Hagemessen 2014. Utstillingen kan du lese om og se bilder av her og her.
Det kommer jevne drypp fra den levende hagen gjennom hele året. Følg med på stikkordet «Levende hager» hvor jeg legger inn noen utvalgte saker!